Asielzoekers Vluchtkantoor krijgen onderdak in gevangenis

De 159 asielzoekers die tijdelijk in het Vluchtkantoor aan de Weesperzijde verblijven, krijgen toch opvang aangeboden door de gemeente. Zij kunnen de komende zes maanden terecht in de leegstaande voormalige gevangenis aan de Havenstraat.

Jasper Karman
Archiefbeeld van de gevangenis aan de Havenstraat. Beeld anp
Archiefbeeld van de gevangenis aan de Havenstraat.Beeld anp

Dat aanbod heeft burgemeester Eberhard van der Laan de asielzoekers gedaan die al ruim een jaar door Amsterdam trekken. Ze krijgen aan de Havenstraat een opvangplek waar ze gegarandeerd zes maanden kunnen verblijven en allemaal 'bed, bad en brood' krijgen van de gemeente.

De asielzoekers verhuizen over twee weken naar de leegstaande gevangenis. Tot die tijd mogen ze in het Vluchtkantoor blijven. De regeling geldt alleen voor de 159 asielzoekers die in april zijn gedocumenteerd door Vluchtelingenwerk.

Gedogen
De burgemeester rekent erop dat staatssecretaris Fred Teeven (Justitie) de gemeentelijke opvang van de asielzoekers zal gedogen. Van der Laan baseert zich daarbij op uitspraken die de staatssecretaris deze week deed tijdens een Kamerdebat over het asielbeleid.

Van der Laan stelt wel voorwaarden aan de opvang. Hij wil dat ze de komende zes maanden individueel aan de slag gaan met een permanente oplossing. Voor een enkeling betekent dat een nieuwe asielprocedure, maar voor de meeste asielzoekers houdt het in dat ze moeten meewerken aan een terugkeer naar het land van herkomst.

De gemeente Amsterdam is wel tot de conclusie gekomen dat er pas kan worden gewerkt aan een terugkeer of een andere oplossing als mensen zich veilig voelen en er rust is. Daarom wordt opvang gezien als een uitzonderlijke, maar noodzakelijke maatregel.

Slepende discussie
Het aanbod van de gemeente is een doorbraak in de slepende discussie over de positie van de illegalen in Nederland. Sinds de pardonregeling in 2007 mochten de gemeentes geen opvang meer bieden aan asielzoekers; die verantwoordelijkheid kwam volledig bij het rijk te liggen.

Het afgelopen jaar had Amsterdam steeds meer moeite om zich aan die afspraak te houden. Sinds september 2012 verbleven de tientallen demonstrerende asielzoekers steevast in mensonterende omstandigheden in achtereenvolgens het tentenkamp aan de Notweg, in de vluchtkerk in Bos en Lommer, de vluchtflat in de Jan Tooropstraat en nu in het vluchtkantoor. In de gemeenteraad klonk dan ook een steeds luider een oproep om meer te doen voor de vluchtelingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden