Asielzoekers mogen toch in Vluchtkerk blijven

De ruim 100 uitgeprocedeerde asielzoekers die in de zogeheten Vluchtkerk in Amsterdam zitten, mogen hier toch langer blijven. Dat is de uitkomst van een gesprek tussen de eigenaar van het gekraakte gebedshuis en burgemeester Eberhard van der Laan.

De asielzoekers zijn mogen toch in de Vluchtkerk blijven. Beeld anp
De asielzoekers zijn mogen toch in de Vluchtkerk blijven.Beeld anp

De bewoners van de kerk moesten eigenlijk vrijdagmiddag 17.00 uur het gebouw verlaten. Dat is nu uitgesteld tot in elk geval aanstaande dinsdag. De burgemeester heeft erop aangedrongen de overeenkomst nog even te verlengen, ook vanwege de kou buiten. 'De eigenaar heeft dat toegezegd en hij heeft volgende week een gesprek met de burgemeester over de termijn waarop de bewoners weg moeten', zei een woordvoerder van Van der Laan.

In de tussentijd moet volgens hem per persoon worden bekeken wat voor hen een structurele oplossing is. De mensen die ziek zijn, krijgen verder het nadrukkelijke aanbod zich te laten helpen door de GGD. De Protestantse Diaconie heeft aangegeven de bewoners van de Vluchtkerk te blijven voorzien van voedsel en warmte.

De asielzoekers kondigden vrijdagochtend aan weer een tentenkamp te willen bouwen. De burgemeester zal dit niet meer toestaan, vertelde zijn zegsman. 'We hebben op de Notweg gezien wat dat doet met de gezondheid en de belasting is te groot voor de omgeving.'

De illegalen uit landen als Somalië, Sudan, Ethiopië en Eritrea begonnen hun protest in september in een tentenkamp op de Notweg in Amsterdam-Osdorp. Ze reageerden opgelucht toen ze hoorden dat ze nog even in de gekraakte Sint Jozefkerk in West mogen blijven. Veel mensen hadden hun koffers al gepakt. 'Ik ben helemaal blij', zei een van hen. 'Het is zo koud en er zijn veel zieken.' Velen hebben ook gemengde gevoelens. 'Ze zijn blij dat ze serieus genomen worden en even mogen blijven, maar verkeren nog altijd in onzekerheid', zei een woordvoerder namens de asielzoekers.

Vrijdagmiddag planten de bewoners van de Vluchtkerk een boom in het plantsoen voor de deur. Hiermee willen ze de Amsterdammers bedanken voor hun steun.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden