Asielzoekers kraken pand in Linnaeushof

Ongeveer zestig uitgeprocedeerde asielzoekers die gisteren de voormalige gevangenis in de Havenstraat moesten verlaten, hebben een dagactiviteitencentrum aan het Linnaeushof in de Watergraafsmeer gekraakt nadat ze gisteravond eerst tevergeefs tenten hadden opgezet in het Oosterpark.

Rob Rombouts
Asielzoekers breken hun tentenkamp in Oosterpark weer op. Ze moesten op last van de politie gisteravond het park uit Beeld Amaury Miller (www.amaurymiller.nl)
Asielzoekers breken hun tentenkamp in Oosterpark weer op. Ze moesten op last van de politie gisteravond het park uitBeeld Amaury Miller (www.amaurymiller.nl)

Ze moesten op last van de politie het park uit. Het handjevol asielzoekers dat ziek, oud of slecht ter been is en overnachtte in de Muiderkerk bij het Oosterpark, is vanochtend ook naar het Linnaeushof vertrokken. 'We weten niet hoe lang we hier kunnen blijven,' aldus kraker/asielzoeker Ali Juma.

Volgens vrijwilliger Henk Griffioen hebben de uitgeprocedeerde asielzoekers het pand zelf gekraakt. 'Het is een mooie, schone ruimte. Helaas is er volgens mij wel een bestemming en een huurder voor. Jammer, want straks is er weer acute nood.'

Drie van de 133 personen uit de Vluchthaven, de voormalige gevangenis aan de Havenstraat, zijn teruggekeerd naar hun land van herkomst, meldt de gemeente. Daarnaast kregen 6 personen een verblijfsvergunning en nog eens 22 personen zijn nog in afwachting van een procedure. Van 9 personen kwam vast te staan dat ze dusdanig kwetsbaar zijn dat ze in aanmerking komen voor vervolgopvang. Tevens hebben 5 personen vervolgopvang gekregen omdat zij in vergevorderd staduim bezig zijn met de terugkeer naar het land van herkomst.

De rest van de groep toonde zich niet bereid om mee te werken. Ruim 30 personen waren niet bereid om een machtiging te ondertekenen voor de GGD om ze te toetsen op medische kwetsbaarheid, aldus de gemeente.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden