update

Asielzoekers Havenstraat overgeplaatst na hongerstaking

Asielzoekers van de noodopvang aan de Havenstraat mogen door naar een reguliere opvang. De afgelopen week waren zij in hongerstaking uit protest tegen de slepende asielprocedure.

Christiaan Paauwe
Normaal gesproken moeten asielzoekers binnen zes maanden uitsluitsel krijgen over hun asielaanvraag Beeld anp
Normaal gesproken moeten asielzoekers binnen zes maanden uitsluitsel krijgen over hun asielaanvraagBeeld anp

Dat heeft het Centraal Orgaan opvang asielzoekers de inwoners van de Havenstraat donderdag laten weten. Het gaat om vijftig mannen die al sinds begin oktober in de noodopvang zitten. Zij zullen overgeplaatst worden naar reguliere opvanglocaties in Gilze-Rijen of Doetinchem.

Ongeveer veertig van de honderd inwoners van de Havenstraat hielden een week lang een hongerstaking. De asielprocedure zou te lang duren: ze zaten al meer dan een half jaar in de noodopvang. Ook besloten ze buiten te slapen uit protest.

Hoofd van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) Rob van Lint zegt dat het verblijf in de noodopvang geen invloed heeft op de asielaanvraag. "Ik snap heel goed dat mensen zich zorgen maken dat ze zo lang in die noodopvang moeten blijven. Maar uiteindelijk komt iedereen op de zelfde manier aan de beurt."

Normaal gesproken moeten asielzoekers binnen zes maanden uitsluitsel krijgen over hun asielaanvraag. Vanwege de grote toestroom van vluchtelingen breidde de IND dit in februari uit naar 15 maanden.

Onwenselijk
De gemeente Amsterdam nam woensdag met een ruime meerderheid een motie aan naar aanleiding van de hongerstaking op de Havenstraat. Daarin is besloten dat burgemeester Eberhard van der Laan aan de regering laten weten dat de verlenging van de procedure onwenselijk is.

Wel liet de burgemeester weten het niet eens te zijn met de hongerstaking. "Het is een machtsmiddel voor machtelozen. Voor mij is de situatie in de Havenstraat wel onwenselijk, maar niet onmenselijk," aldus Van der Laan.

Woensdagavond zijn de hongerstakers van de Havenstraat weer gaan eten. "Met de motie hebben we ons doel bereikt," zegt Rames Jamanaidy (27). Ook hij zal overgeplaatst worden naar Gilze-Rijen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden