Update

Asielzoeker Vluchtgarage overleden na vechtpartij

Eén van de asielzoekers van de Vluchtgarage is gisteravond overleden aan de gevolgen van een vechtpartij een week eerder. Door een aantal klappen raakte de 26-jarige Somaliër Nasir Galid in coma. Hij overleed in het AMC.

Maarten van Dun
Nasir Beeld Facebook Wij Zijn Hier
NasirBeeld Facebook Wij Zijn Hier

Vorige week maandag zou Galid bij een vechtpartij geslagen zijn door een twee medevluchtelingen. Galid raakte daardoor in coma en werd niet meer wakker. De politie heeft 2 bewoners van de Vluchtgarage aangehouden, van 33 en 31 jaar oud. Er waren eerder vechtpartijen onder de bewoners van de Vluchtgarage.

Volgens Fuad Guhaad, die het woord voert namens de groep vluchtelingen, is de dood van Galid een ongeluk geweest: tijdens de vechtpartij viel hij op zijn hoofd. Hij vertelt dat twee mensen zijn aangehouden. Volgend Guhaad zijn er vaker vechtpartijen, doordat mensen gefrustreerd raken over de uitzichtloze situatie waarin zij zitten: 'We zijn hier met allemaal verschillende nationaliteiten, met verschillende gebruiken. Sommigen van ons hebben hun familie bij zich. De mensen zijn gefrustreerd en staan onder druk. Dit soort dingen gebeuren vaker.'

In de Vluchtgarage wonen ruim 100 mannen van 18 tot 65 jaar uit onder meer Sudan, Eritrea en Somalië.

Het College voor de Rechten van de Mens waarschuwde in juni al dat de mensonwaardige situatie in de Vluchtgarage uit de hand dreigde te lopen. 'Voorkom dat het zover komt dat er daadwerkelijk mensen sterven', stelde het college, een onafhankelijke toezichthouder op de mensenrechten in Nederland.

Uitvaart
Volgens Guhaad zal de gemeente de uitvaartkosten voor de begrafenis van Galid betalen. De Dienst Uitvaarten van de gemeente is op de hoogte van de zaak en zegt af te wachten tot het lichaam wordt vrijgegeven door de politie. Als niemand anders de uitvaart op zich neemt, is de gemeente volgens de wet de aangewezen partij om de begrafenis te verzorgen. Zijn zus, die in Engeland woont, heeft hem vlak voor zijn dood nog kunnen bezoeken in het ziekenhuis.

De groep vluchtelingen in de parkeergarage Kralenbeek kwam volgens de gemeente niet in aanmerking voor opvang in de Havenstraat, omdat zij reeds waren uitgeprocedeerd. Per 1 december moet de groep de garage verlaten, zo heeft het stadsdeel deze zomer besloten. Lees daarover meer, vandaag in Het Parool.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden