Asielkinderen hoeven niet meer de cel in

Asielzoekende gezinnen met minderjarige kinderen en alleenstaanden minderjarigen zullen niet langer in een cel worden opgesloten. Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) komt met een alternatieve locatie, heeft hij vandaag aan de Kamer geschreven. Vorige week kondigde hij zijn besluit al aan.

null Beeld anp
Beeld anp

In de nieuwe, ruim opgezette locatie in Zeist kunnen kinderen en ouders volgens Teeven vrij bewegen op het terrein. Ze verblijven in woonpaviljoens, waar het gezinsleven en de privacy worden geëerbiedigd. Zo kunnen de paviljoens van binnenuit worden afgesloten. Om een huiselijke sfeer te scheppen kunnen de mensen zelf koken. Verder komt er een voorzieningencentrum met een winkel, een buitenspeelruimte en internetfaciliteiten.

De locatie zal afgesloten zijn om het risico op weglopen en verdwijnen in de illegaliteit te beperken. Het verblijf is gericht op werken aan terugkeer of een nader onderzoek voor degenen die een asielvraag hebben ingediend. Teeven hoopt de nieuwe locatie in het eerste kwartaal van 2015 in gebruik te kunnen nemen.

Kamer praat met Kinderombudsman
De Tweede Kamer praat vanochtend met Kinderombudsman Marc Dullaert, burgemeester Ostendorp van Bunnik en zeven anderen die betrokken zijn bij de uitvoering van het kinderpardon of daar kritiek op hebben. Onder hen zijn twee ambtenaren van de Dienst Terugkeer en Vertrek en de Immigratie- en Naturalisatiedienst IND.

Het pardon geldt voor kinderen die zijn geworteld in Nederland en daarnaast aan enkele criteria voldoen. Het leverde bijna 700 kinderen en ongeveer 800 gezinsleden een verblijfsstatus op. Enkele honderden kinderen vielen buiten de boot omdat zij niet aan alle voorwaarden voldoen.

Het zogeheten rondetafelgesprek is op initiatief van de ChristenUnie in de aanloop naar een debat volgende week met staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie. De ChristenUnie, SP en GroenLinks willen dat Teeven het pardon verruimt zodat er meer kinderen onder vallen. Coalitiepartij PvdA benadrukt vooral dat de bewindsman goed kijkt naar schrijnende gevallen, die hij met zijn speciale bevoegdheid alsnog kan laten blijven.

Coalitiepartij VVD, CDA en PVV zijn tegen een verruiming. Ze vrezen dat het andere asielzoekers aantrekt en dat gezinnen met kinderen niet zullen terugkeren naar hun herkomstland als zij zijn uitgeprocedeerd.

Kinderombudsman Marc Dullaert. Beeld anp
Kinderombudsman Marc Dullaert.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden