Asielkatten in quarantaine na uitbreken schimmel

De uitbraak van een besmettelijke schimmel in het asiel leidt ertoe dat ruim honderd katten de komende zes weken opgehokt zullen zitten.

Elke besmette kat in de dierenopvang wordt regelmatig gewassen Beeld Dingena Mol
Elke besmette kat in de dierenopvang wordt regelmatig gewassenBeeld Dingena Mol

Katten houden van wassen, maar gewassen worden, dat is een heel ander verhaal. Een enkele kat ondergaat de wasbeurt gelaten, maar in de meeste gevallen gaat de behandeling gepaard met hevig verzet. "Als het echt niet anders kan, zullen we de katten onder narcose moeten brengen," zegt Karin Amstutz van de Dierenopvang Amsterdam. "Het is heel vervelend, maar we moeten dit doen."

Drie weken geleden werd in de Amsterdamse opvang op de afdeling met katten en konijnen een schimmelinfectie geconstateerd. Dat komt vaker voor, maar in dit geval was er sprake van een zeer besmettelijk type. Inmiddels is de infectie bij veertig katten vastgesteld, maar er wordt rekening mee gehouden dat dit er meer zullen worden. In totaal heeft het asiel momenteel 230 katten in de opvang.

Amstutz: "Voor de zekerheid nemen we met onmiddellijke ingang voor alle katten hetzelfde protocol in acht. Dat houdt in dat onze katten de komende weken apart worden opgehokt. De besmette dieren worden van medicamenten voorzien en ook nog eens twee keer per week behandeld met een speciale medicinale shampoo."

De schimmelinfectie is niet dodelijk voor de dieren, maar zij kunnen er wel veel last van hebben. Besmette katten krijgen kale plekken rond de kop. "Het zijn vooral de dieren met weinig weerstand die ziek worden. Dat is precies onze doelgroep," vertelt Amstutz. "Als de schimmel eenmaal binnen is, is hij ook moeilijk weg te krijgen. Als we deze maatregelen niet zouden nemen, zou de infectie nog jaren op de afdeling kunnen blijven hangen. Nu hopen we dat binnen een paar weken alles weer normaal is."

Geen nieuwe katten
Om verdere besmetting te voorkomen heeft de opvang de deuren gesloten voor nieuwe katten en worden ook geen katten meer uitgeplaatst. Hetzelfde geldt voor konijnen die op dezelfde verdieping van het complex aan de Ookmeerweg verblijven. "We verwijzen nu door naar het asiel in Zaanstad. Daar is extra capaciteit vrijgemaakt voor de opvang van katten. Konijnen gaan naar de kinderboerderij in Oost."

In de Amsterdamse opvang worden alle zeilen bijgezet om de schimmel de deur uit te werken. In samenwerking met een specialist van de Universiteit van Utrecht is een protocol opgesteld, dat onder meer voorziet in een grondige schoonmaak van de verblijven. Het asiel beschikt over meer dan tweehonderd vrijwilligers. Zij zijn vrijdagavond voorgelicht over zowel het werk dat wacht als de ziekte.

"Daar zijn natuurlijk best wat zorgen over," zegt Amstutz over dat laatste. "Mensen kunnen ook besmet raken met de schimmel.

Met wat voorzorgsmaatregelen loopt dat niet zo'n vaart, maar ze kunnen hem wel heel makkelijk overdragen, bijvoorbeeld op hun eigen huisdieren. We laten nu alleen nog mensen in beschermende pakken bij de dieren. Als iedereen zich aan het protocol houdt, is de kans op verdere besmetting minimaal."

Voor de katten in de opvang is de situatie verschrikkelijk, zegt Amstutz. "Alles waar de dieren een hekel aan hebben, moet de komende zes weken gebeuren. Ze worden opgehokt in een eigen kooi en de besmette dieren moeten twee keer per week worden gewassen. Wij proberen de pijn te verzachten door met heel veel vrijwilligers de verzorging te verdelen. We hebben een rooster gemaakt met mensen die verrijkingsmaterialen (speeltjes) willen maken of voor de dieren willen komen zingen of voorlezen."

Pardon, zingen of voorlezen? Amstutz knikt: "Ja, dat vinden ze prettig. Een van onze vrijwilligers zingt opera. Daar reageren de dieren heel goed op." De opvang kan in de komende weken wel wat extra hulp gebruiken, dus mochten er zeemanskoorleden of voorleesmoeders zijn die een paar uur willen komen helpen, dan kunnen zij zich aanmelden via het e-mailadres schimmelvrij@gmail.com.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden