Asielaanvraag homoseksuele vluchteling onterecht afgewezen

Een Irakese homoseksuele vluchteling mag voorlopig in Nederland blijven omdat de staatssecretaris Veiligheid en Justitie Klaas Dijkhoff onterecht oordeelde dat hij niet homoseksueel genoeg zou zijn.

Volgens de rechtbank loopt de jongen gevaar in Irak als hij homoseksueel is Beeld anp
Volgens de rechtbank loopt de jongen gevaar in Irak als hij homoseksueel isBeeld anp

Dat oordeelde de rechtbank in Den Haag woensdag.

De 26-jarige Irakees vluchtte in 2015 omdat hij vanaf zijn twaalfde stelselmatig misbruikt werd door zijn oom en diens vrienden, en bang was vermoord te worden door zijn familie vanwege zijn geaardheid.

De staatssecretaris besloot de jongen geen verblijfsvergunning te geven omdat hij 'zijn homoseksuele geaardheid niet genoeg aannemelijk zou hebben gemaakt'. De staatsecretaris baseerde zijn oordeel enkel op verhoren waarin de jongen uitlegde hoe het proces van het besef dat hij homoseksueel was verliep.

Volgens de rechtbank moeten ook foto's en verklaringen van de Nederlandse partner, met wie de jongen al een jaar samenwoont in Amsterdam, worden meegewogen in de asielprocedure. Ook het feit dat de jongen gevaar loopt bij terugkeer naar Irak als aannemelijk is dat hij homoseksueel is moet worden meegenomen.

Zelfacceptatie
De staatssecretaris twijfelde aan de geaardheid van de jongen omdat hij niet duidelijk genoeg had verklaard wanneer hij zeker wist homoseksueel te zijn. Het bewustwordingsproces is een belangrijk onderdeel van de asielprocedure sinds 2015.

De Irakees verklaarde in de verhoren: "Ik twijfelde of mijn gevoel naar mannen werd veroorzaakt door hetgeen ik heb meegemaakt of dat ik ook daadwerkelijk uit mezelf op mannen val." Op zijn 22ste wist hij zeker homoseksueel te zijn, en op zijn 25ste durfde hij daar ook voor uit te komen.

"Enkel het zelfacceptatieproces als beoordeling is dus niet genoeg blijkt uit deze rechtszaak, aldus advocaat Oscar Hammerstein. De staatsecretaris moet zich niet alleen baseren op verhoren maar ook rekening houden met verklaringen van de partner, familieleden en foto's. De uitspraak is van belang omdat andere homoseksuele asielzoekers zich erop kunnen beroepen, aldus de advocaat.

Sahir
Het is niet de eerste keer dat er een rechtszaak dient over de vraag of een asielzoeker wel of niet voldoende homoseksueel is. In mei werd de 29-jarige Sahir teruggestuurd naar Irak omdat hij 'niet homo genoeg' zou zijn.

"Bloedirritant," zei Sahirs advocaat Erik Hagenaars in mei over die zaak. Hij staat naar eigen zeggen jaarlijks tientallen lhbt-vluchtelingen bij die asiel aanvragen in Nederland. "In 2015 is de werkinstructie van IND gewijzigd, de procedure die IND moet volgen als iemand aangeeft dat hij asiel wil krijgen op basis van zijn homoseksuele geaardheid. De ellende is: sindsdien ligt de nadruk op het proces van bewustwording en zelfacceptatie."

Volgens Hagenaars weten zijn cliënten soms helemaal niet wat een innerlijk proces is, maar zijn ze toch homo.

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden