Asbestsanering op terrein zuivering Raalte

Een gespecialiseerd bedrijf is donderdagmorgen begonnen met asbestsanering op het terrein van de rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi) in Raalte. Deze rwzi ontplofte zondagmorgen door nog onbekende oorzaak.

Volgens het waterschap Groot Salland werkt de waterzuivering weer naar behoren. In een nabezinkbassin waren door de explosie veel brokstukken terechtgekomen, maar onderzoek heeft woensdag uitgewezen dat daardoor geen ernstige schade is ontstaan. Het slib dat overblijft na de waterzuivering wordt voorlopig in vrachtwagens afgevoerd naar installaties in Deventer in Zwolle, want de slibtanks op het terrein in Raalte zijn nog niet te gebruiken, aldus het schap.

Het waterschap verwacht dat de brokstukken die asbest bevatten donderdag kunnen worden opgeruimd. Vrijdag volgt dan het grote opruimwerk, want het terrein van de rwzi ligt bezaaid met puin en brokstukken.

Waterkwaliteitsinstituut KIWA begint tijdens het opruimen ook aan het onderzoek naar de oorzaak van de explosie. Mogelijk zou een verouderde gasturbine op het terrein het hebben begeven. Kort voor de ontploffing kwam er melding over een gaslek binnen, maar voor inspecteurs op het terrein in Raalte waren explodeerde de rwzi al.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden