'Asbest Louweshoek toch riskant'

Het asbest in wooncomplex Louweshoek 1 in Nieuw-West is schadelijk voor mens en milieu. Dat schrijft het bedrijf Witteman Asbestonderzoek na een bezoek aan het pand. Eigenaar Woonzorg houdt vol dat er geen gevaar is.

Coen van de Ven
Medewerkers van Bouw-en Woning-toezicht houden in oktober 2012 de wacht bij het met asbest besmette pand. Beeld ANP
Medewerkers van Bouw-en Woning-toezicht houden in oktober 2012 de wacht bij het met asbest besmette pand.Beeld ANP

De bewoners van Louweshoek maken zich al lang zorgen over de asbest die in hun pand is aangetroffen. Volgens Woonzorg is geen sprake van gevaar zolang bewoners van het asbesthoudende materiaal afblijven.

De corporatie baseert zich op nog lopende onderzoeken van TNO en Environment Consultancy Group (ECG).

Maar de bewoners vertrouwden de onderzoeken niet en lieten Ton Witteman naar de zaak kijken. Hij leidde eerder de grote asbestonderzoeken op het Utrechtse Kanaleneiland en in Emmen.

'De TNO- en ECG-onderzoeken kunnen zo de prullenbak in. De onderzoeken voldoen op geen enkele manier aan de eisen', zegt Witteman. In een brief noemt hij de onderzoeken onvolledig, niet representatief en TNO onwaardig.

Volgens Witteman is de situatie ernstig. De gevelplaten aan het balkon zijn 35 jaar oud en verweerd en de bevestigingsbouten zijn doorgeroest, schrijft hij. Inmiddels liggen al delen van de asbestplaten op het gras rond het gebouw. Het is volgens de onderzoeker daarom gevaarlijk nu rond het pand te lopen of het gras te maaien, omdat de giftige vezels dan zullen vrijkomen en mogelijk naar binnen zullen worden gelopen.

Lees vandaag meer in Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden