Asbak is terug in het café

''Als ik het rookverbod gehandhaafd had, had ik mijn tent wel kunnen sluiten.'
''Als ik het rookverbod gehandhaafd had, had ik mijn tent wel kunnen sluiten.'" Foto Floris Lok

AMSTERDAM - Het rookverbod wordt in Amsterdamse cafés nauwelijks meer nageleefd. Vooral buiten het centrum wordt vrijwel overal weer gerookt.

Dat blijkt uit een rondgang van Het Parool langs 44 cafés in en rond vijf willekeurig gekozen straten. Vooral in buurtkroegen staan bijna overal de asbakken weer op tafel.

In de cafés zonder personeel mag dat ook. Of beter gezegd: het wordt gedoogd, sinds twee cafébazen zonder personeel vorig jaar werden vrijgesproken van overtreding van het verbod. Maar ook in de vele cafés mét personeel wordt weer als vanouds gerookt.

Dat vorig jaar in alle kranten stond dat er niet meer wordt gecontroleerd in eenmanszaken, heeft voor veel verwarring gezorgd. Onder rokers, maar ook bij kroegbazen en hun personeel. Die knijpen graag een oogje toe, voor vaste klanten en 's avonds laat, als ze toch geen controles meer verwachten. 'Als ze hier niet mogen roken, gaan ze ergens anders heen,' redeneren ze.

''Twee weken heb ik het rookverbod gehandhaafd,'' zegt een caféeigenaar op de Bos en Lommerweg. ''Als ik het langer had gedaan, had ik mijn tent wel kunnen sluiten.''

De rookruimtes die werden aangelegd in 2008, bij aanvang van het rookverbod, liggen er intussen verlaten bij. Hoewel het rookverbod beoogde het personeel te beschermen en hoewel bedienen in een rookruimte uit den boze is, zijn sommige barvrouwen zelfs niet te beroerd om bittergarnituur te serveren tot in het rookhok.

De Amsterdamse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland noemt het negeren van het rookverbod niet goed te praten, 'maar wel begrijpelijk'.

Het zal niet meevallen om het rookverbod te herstellen, nu minister Ab Klink van Volksgezondheid de kans om het in één keer goed in te voeren, heeft verspeeld. Hij zal voor doeltreffende controles 'een nog groter leger' controleurs nodig hebben, verwacht de horecavereniging.

Lees vandaag de hele reportage in Het Parool

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden