As Siddieq

THEODOR HOLMAN

Voor mij is onderwijzeres Hennie Metsemakers een moedige vrouw. (Lees haar schokkende brief in de krant van zaterdag.) Ze werkte een jaar op de As Siddieqschool en merkte dat zij als niet-moslima schrikbarend anders werd behandeld dan de moslimleraren.

Dertig jaar geleden gaf uw nederige columnist les op een school met veel allochtonen. Die heetten toen 'anderstaligen'. Die school zat (en zit) in Amsterdam-Oost.

Ik had in de jaren tachtig klassen met wel vijftien Marokkaanse en Turkse meisjes. Niet één droeg een hoofddoek. Als klassenleraar ging ik bij de ouders op bezoek met een lerares. We werden altijd vriendelijk ontvangen en de lerares kreeg altijd een hand. Ook van en door moeder, die ook geen hoofddoek droeg. Kortom: dertig jaar geleden leek de zogenaamde integratie meer op de goede weg dan nu. Nooit zei iemand tegen ons: ''Dit mag niet van ons geloof!''
Ergens in die dertig jaar ging het mis. In ogen van sommige moslims is het feit dat er nu orthodoxe islamitische scholen zijn, een vorm van vooruitgang en beschaving.

Is het vooruitgang om gelovige kinderen te leren dat ze geen omgang mogen hebben met ongelovige kinderen? Is het beschaafd om kinderen voor te houden dat 'alleen moslims goede mensen' kunnen zijn? En is het vooruitgang of beschaafd om kinderen niet te confronteren met 'instrumentale muziek', noch met 'afbeeldingen van mensen en dieren'? Ik vind het achterlijk - ik heb daar helaas geen ander woord voor. Achterlijk!

''Hoe verhoudt orthodoxie zich tot democratie?'' vraagt Metsemakers zich af. Die twee sluiten elkaar uit. Orthodoxen willen geen democratie, dan moeten zij toestaan wat zij willen bestrijden.

Ik zeg u eerlijk dat ik zulk orthodox moslimonderwijs eng vind. En ik snap ook niet dat dit mag. Althans, wie zijn kinderen wil verpesten, gaat z'n gang maar. Maar iemand als Marcouch wil orthodoxe bewegingen subsidiëren. Dat betekent dat u en ik dan aan zulke scholen moeten meebetalen.

Die As Siddieqschool is een gevaarlijke school. En ik heb schoon genoeg van dat orthodoxe onderwijs!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden