Update

As Siddieq raakt fors deel subsidie kwijt

De islamitische scholengroep As Siddieq in Amsterdam. De gemeente gaat de school definitief korten op subsidie. Foto ANP Beeld
De islamitische scholengroep As Siddieq in Amsterdam. De gemeente gaat de school definitief korten op subsidie. Foto ANP

AMSTERDAM - De gemeente schrapt een half miljoen euro subsidie voor de islamitische basisschool As Siddieq. Dat schrijven wethouder Lodewijk Asscher (Onderwijs) en stadsdeelvoorzitter van De Baarsjes Godfried Lambriex aan het schoolbestuur.

Asscher en Lambriex zegden eind augustus het vertrouwen in het bestuur op, naar aanleiding van een kritisch inspectierapport en berichten van oud-leerkrachten. Staatssecretaris Sharon Dijksma (Onderwijs) wil ruim 200.000 euro schrappen.

De gemeente zou van de maatregel afzien als bestuursvoorzitter, imam Mahmoud El Shershaby, zou vertrekken. Uit gesprekken die de school en de gemeente de afgelopen weken voerden, zou zijn gebleken dat hij daar niet op korte termijn toe bereid is. Amsterdam biedt die optie nog steeds, maar heeft daar nu geen vertrouwen in. ''Op een gegeven moment ben je uitgepraat,'' aldus Lambriex.

As Siddieqbestuurslid Abdel Rahman El Shershaby vindt dat de gemeente geen serieus gesprek heeft gevoerd met de school. Volgens hem wilde de voorzitter zijn functie neerleggen, maar alleen als hij daar een paar maanden de tijd voor zou krijgen. El Shershaby: ''Dit is spierballengedrag.''

Volgens hem wilde de gemeente niet luisteren naar 'zeer concrete voorstellen' om de kwaliteit van de school te verbeteren. Hij verwijt de gemeente de school via de media onder druk te zetten.

As Siddieq wil de maatregel aan vechten bij de rechter. Er is echter nog steeds geen officieel bericht over de intrekking van de subsidies.

Het gaat daarbij alleen om bijdragen voor extra voorzieningen en activiteiten, zoals taalcursussen voor moeders, bijdragen voor schoolreisjes en geld voor de verbetering van het onderwijs. De school kan open blijven. ¿(HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden