As-Siddieq krijgt rapport met veel onvoldoendes

AMSTERDAM - Drie overheden - rijk, gemeente en stadsdeel - die gezamenlijk optrekken, dan moet er echt wat aan de hand zijn. De islamitische basisschool As-Siddieq heeft dat voor elkaar gekregen.

Aan de basis van dit harde optreden liggen een zoveelste kritisch rapport van de Onderwijsinspectie, een ingezonden brief van een oud-lerares in deze krant en de signalen die de gemeente via eigen kanalen ontving. Voor wethouder Lodewijk Asscher was het gesprek dat hij donderdag met het bestuur van de school had de druppel die de emmer deed overlopen.

De Inspectie heeft uitvoerig onderzoek gedaan naar de school. Dit voorjaar kwamen inspecteurs zeven keer langs en ze spraken met leraren, ouders en leerlingen. Het leidde tot een rapport met veel 'onvoldoendes'. De kwaliteit van het onderwijs is achteruitgegaan.

Opvallend is dat de school bij de Cito-toetsen voldoende tot goed scoort. De leerlingen worden intensief voorbereid op de toetsen. Maar achter die mooie resultaten gaat een minder fraaie werkelijkheid schuil. In meer dan een kwart van de lessen miste de inspectie 'essentiële didactische vaardigheden'. Er staan vaak onbevoegde en onbekwame leerkrachten voor de klas, ook door een hoog ziekteverzuim.

Er is te weinig individuele aandacht voor kinderen, de school houdt zelf de kwaliteit van het onderwijs niet goed in de gaten, en er is geen algemeen directeur. Personeel voelt zich niet serieus genomen door het bestuur, ook door de controle op de strenge kledingvoorschriften. Leraren zijn bang kritiek te geven. Tijdens het overblijven wordt veel geduwd en geschopt. De ouders waar de inspectie mee sprak zijn wel tevreden.

Daarnaast heeft de school zich niet gehouden aan afspraken om het onderwijs over burgerschap en integratie te verbeteren. Het bestuur beloofde 'openheid naar de samenleving' en de 'basiswaarden van de democratische rechtsstaat' te behandelen, maar de lessen bleken anders dan was toegezegd. Ook kreeg de inspectie geen zicht op de manier waarop de school dit jaar de onderwerpen zou behandelen.

Het zijn precies deze geschonden afspraken die staatssecretaris Sharon Dijksma (Onderwijs) de mogelijkheid geven om in te grijpen. De staatssecretaris handelt op basis van een recente wet, die de overheid een zwaar middel geeft om de school te bewegen goed les te geven over burgerschap en integratie. Dijksma kan de korting nog verhogen. Hoever dat gaat, was vanmorgen niet geheel duidelijk. Het is voor het eerst dat op deze grond wordt ingegrepen.

Maar er zijn ook grenzen aan de macht van Dijksma. Ze kan niet het bestuur van de school vervangen. Asscher spreekt over eventuele verandering van de wet, een proces dat jaren kan duren.

Bestuurslid Abdel Rahman El Shershaby erkent dat het inspectierapport problemen op de school blootlegt. Maar volgens hem rechtvaardigen die de ingreep niet. ''Het onderzoek is in maart gehouden. Er zijn intussen verbeteringen aangebracht. Die zijn al zichtbaar.''

Volgens hem is het 'dubbel' dat de overheden nu kortingen opleggen, terwijl ze zeggen dat het onderwijs niet goed genoeg is. ''Er zou bij wijze van spreken geld bij moeten.'' Het bestuur praat met advocaten over mogelijke juridische stappen. Andere manieren om aan geld te komen ziet hij niet. ''Ik zou niet weten waar vandaan.''

Het bestuur heeft overwogen op te stappen, zegt El Shershaby, maar doet dat niet. Er komt wel uitbreiding van het bestuur, en mogelijk worden bestuursleden vervangen. (ADDIE SCHULTE)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden