'As-Siddieq korten is tricky'

AMSTERDAM - Staatssecretaris Sharon Dijksma treedt nu wel krachtig op tegen de As-Siddieqschool, maar het is zeer de vraag of de rechter haar gelijk zal geven, zegt hoogleraar onderwijsrecht Paul Zoontjes.

Dijksma besloot deze week de rijksbijdrage aan de school met vijf procent te korten, omdat die onvoldoende de wet naleeft die eist dat scholen actief burgerschap en sociale cohesie bevorderen. Dijksma sloot ook niet uit dat de korting nog hoger wordt. Zoontjes: ''Ik blijf het tricky vinden.

Er staat niet in de wet hoe scholen dat moeten doen. De overheid vult dat nu in, maar daar is geen wettelijke basis voor.'' De Inspectie van het Onderwijs schreef dat scholen zelf bepalen hoe ze burgerschap invullen.

Het bestuur van de school zei meteen na het besluit van Dijksma zo nodig naar de rechter te stappen om de korting ongedaan te maken.

Zoontjes: ''De rechter zal ook met de wenkbrauwen fronsen, maar ik kan natuurlijk niet voorspellen wat de uitkomst wordt.'' Voor juristen is het interessant als hierover een zaak komt, aldus Zoontjes.

Hij vindt het slecht dat de staatssecretaris zich niet baseert op wat in de wet staat, maar 'zo veel mogelijk spierballen' toont. Hij pleit ervoor duidelijker in de wet vast te leggen wat scholen precies moeten doen.

Dan kan de overheid ook gemakkelijker optreden. (HET PAROOL)

Een an de vestigingen van As-Siddieq. Foto Wouter Driesen Beeld
Een an de vestigingen van As-Siddieq. Foto Wouter Driesen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden