Aruba wist niets van infiltrant

DEN HAAG - De politie heeft niet aan de Arubaanse autoriteiten doorgegeven dat Patrick van der Eem zich had gemeld met de boodschap dat Joran van der Sloot tegen hem wellicht zou gaan praten over de zaak-Natalee Holloway.Dat heeft minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) donderdag geantwoord op vragen vanuit de Tweede Kamer.

Patrick van der Eem, die uiteindelijk door Peter R. de Vries is gebruikt als infiltrant, meldde zich afgelopen najaar bij de politie Gelderland-Midden. Die ging niet met hem in zee, omdat de man een voorwaarde stelde die in strijd was met de regels. Hirsch Ballin is in zijn beantwoording niet ingegaan op deze voorwaarde, in verband met de privacy van Van der Eem en de gevoeligheid van de informatie.

Ook leidde de politie de gebeurtenis niet door aan het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM). De minister geeft aan dat dit ''past in de bestaande werkafspraken'', maar dat het toch voor de hand had gelegen als het wel was doorgegeven, ''gelet op het gevoelige karakter van deze zaak''. Overigens was het OM hoogstwaarschijnlijk ook niet ingegaan op de eis die de man stelde, meldt de bewindsman.

Gelderland-Midden gaf wel aan de politie in Rotterdam door dat Van der Eem zich had gemeld. Rotterdam-Rijnmond heeft namelijk bijstand verleend aan politie en justitie op Aruba. Ook dat korps zag ervan af gebruik te maken van de diensten van Van der Eem en meldde het ook niet aan Aruba.

De infiltrant trok enkele weken op met Joran van der Sloot, de belangrijkste verdachte in de verdwijningszaak van de Amerikaanse studente Natalee Holloway. Het meisje verdween eind mei 2005 op Aruba, na een avond stappen. Van der Sloot zou de laatste zijn geweest die haar in leven had gezien, maar hij ontkende categorisch iets van haar verdwijning te weten.

Tegen Van der Eem zei hij echter dat Holloway op het strand onwel was geworden en dat een vriend van hem ervoor heeft gezorgd dat het lichaam in zee verdween. De bekentenis werd opgenomen met verborgen camera's die misdaadverslaggever De Vries had gemonteerd in een auto die hiervoor aan Van der Eem beschikbaar was gesteld. (ANP)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden