ArtZuid dit jaar groter dan ooit

Vanaf 19 mei zijn in Amsterdam-Zuid weer tientallen kunstwerken te bewonderen op ArtZuid. Deze vijfde editie is wederom samengesteld door Rudi Fuchs, voormalig directeur van het Stedelijk Museum.

Corrie Gerritsma
1:2:3:4 van Ad Dekker, vanaf 19 mei te bewonderen op ArtZuid. Beeld Ab Dekker
1:2:3:4 van Ad Dekker, vanaf 19 mei te bewonderen op ArtZuid.Beeld Ab Dekker

De tentoonstelling laat de invloed van de De Stijl-beweging op de beeldhouwkunst zien met monumentale, abstracte sculpturen van Nederlandse kunstenaars, onder wie Ad Dekkers, Gust Romijn, Auke de Vries, André Volten, Joost Baljeu.

Fuchs, twee jaar geleden ook samensteller van ArtZuid, wil bezoekers met deze abstracte ensembles anders laten kijken naar de omgeving.

Wegens het vijfjarig bestaan bestrijkt ArtZuid dit keer een groter gebied dan de eerdere tentoonstellingen.

Het hart van de ruim 5 kilometer lange beeldenroute in Zuid vormt de As van Berlage: de Apollolaan, Minervalaan en Zuidas; de route strekt zich in oostelijke richting uit naar de Churchilllaan en in zuidelijke richting naar de Zuidas tot het Gelderlandplein.

Kunstkamp
De zestig kunstwerken staan in de openbare ruimte en zijn gratis te bekijken tot en met 17 september. Dagelijks zijn er rondleidingen door professionele kunsthistorici. Ook zijn er lezingen en presentaties in de omliggende hotels en in musea.

Tijdens de schoolvakantie wordt zes weken achtereen een kunstkamp voor kinderen van 5 tot en met 12 jaar georganiseerd, waarvoor de inschrijving al is geopend.

Startpunt van de tentoonstelling is het ArtZuid paviljoen, tegenover Minervalaan 1. Hier zijn een routekaart en catalogus verkrijgbaar, ook reserveren voor tours kan hier of via de website.

ArtZuid, 19 mei t/m 17 september, Amsterdam-Zuid.

Lees ook het interview met Rudi Fuchs over ArtZuid 2015: 'Ik heb direct gezegd dat ArtZuid naar een hoger niveau moest'

Enlightened Universe van Cristóbal Gabarrón, een van de internationale kunstenaars op ArtZuid dit jaar. Beeld Cristóbal Gabarrón
Enlightened Universe van Cristóbal Gabarrón, een van de internationale kunstenaars op ArtZuid dit jaar.Beeld Cristóbal Gabarrón

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden