Artsenfederatie tegen stervenshulp ouderen

AMSTERDAM - De artsenfederatie KNMG is tegen het voorstel van de initiatiefgroep Uit Vrije Wil. Deze groep van senioren uit de wereld van de kunsten, politiek, media, gezondheidszorg en wetenschap wil hulp bij zelfdoding bij zeventigplussers 'met een voltooid leven' legaliseren.

De KNMG vindt dat daarmee getornd wordt aan de huidige zorgvuldige wetgeving en praktijk rond euthanasie en hulp bij zelfdoding.

Met de wens van onder anderen Mies Bouwman, Frits Bolkestein en Jan Terlouw wordt 'een tweede weg' naar levensbeëindiging mogelijk die tot uitholling van de huidige euthanasiepraktijk leidt, stelt de KNMG. Want als de arts vindt dat niet is voldaan aan de zorgvuldigheidseisen die gelden bij euthanasie, kan de patiënt alsnog via die tweede weg hulp krijgen om zijn leven te beëindigen.

Uit Vrije Wil kwam gisteren met een burgerinitiatief. De groep wil veertigduizend handtekeningen verzamelen via internet (www.uitvrijewil.nu). Dan moet de Tweede Kamer de stervenshulp voor zeventigplussers die uit het leven willen stappen, behandelen.

De initiatiefnemers vinden dat ouderen die het leven als voltooid beschouwen en een doodswens hebben, geholpen moeten worden, ook als ze nog fit en gezond zijn.

''Dit staat te ver af van de eigenlijke taak van artsen. Artsen verlenen hulp bij ziekte en ondraaglijk lijden in geval van medisch classificeerbare aandoeningen, niet meer en niet minder,'' aldus de KNMG, waarbij 46.000 artsen zijn aangesloten.

De Algemene Nederlandse Ouderen Bond (Anbo), met 400.000 leden de grootste ouderenbond van Nederland, staat achter het burgerinitiatief. Dat blijkt uit een eerste ledenpeiling. Zo'n 57 procent van de ondervraagde ouderen vindt dat een arts middelen ter beschikking moet stellen als hun leven voltooid is. Bijna een derde is tegen hulp bij zelfdoding, de overige twaalf procent heeft geen mening. De enquête is inmiddels door een kleine tweeduizend leden ingevuld.

Tot nu toe staat de Anbo achter de euthanasiewetgeving. Wel vindt de bond dat het begrip 'uitzichtloos en ondraaglijk lijden' zich niet mag beperken tot levensbedreigende ziektes, maar zich moet uitstrekken naar dementie en zeer ernstige psychosociale problemen. (FRANS BOSMAN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden