'Artsen moet beter letten op elektrogevoeligheid'

Artsen moeten mensen die kampen met overgevoeligheid voor elektromagnetische velden, beter helpen. Ook wanneer niet kan worden bewezen dat de klachten worden veroorzaakt door magnetische straling, moeten zij meer oog hebben voor maatregelen om blootstelling eraan te voorkomen. Dat staat in een 'kennisbrief' van het Kennisplatform Elektromagnetische Velden die vanmiddag is verschenen.

Ook mobiele telefoons produceren elektromagnetische velden.Beeld ANP

Het Kennisplatform EMV is een samenwerking van het RIVM, TNO, Kema, de GGD's, het Agentschap Telecom en ZonMw.

Elektrogevoeligheid zijn de klachten die mensen ervaren als zij in de buurt komen van bronnen die elektromagnetische velden produceren. Voorbeelden van zulke velden zijn wekkerradio's, elektrische dekens, huistelefoons en mobiele telefoons. Ook kampen zij met klachten die volgens hen worden veroorzaakt door bijvoorbeeld zendmasten, omroepzenders en hoogspanningsleidingen.

De klachten die de mensen melden lopen uiteen. Voorbeelden zijn vermoeidheid, hoofd-, spier- en gewrichtspijnen, concentratieproblemen, duizeligheid, misselijkheid, hartkloppingen en slapeloosheid.

Het beperken van de blootstelling en het leren omgaan met gezondheidsklachten helpt die klachten te verminderen, staat in de kennisbrief. Volgens Ronald van der Graaf, secretaris van het Kennisplatform, is er veel miskenning en onbegrip tussen elektrogevoeligen en artsen. Aan de basis daarvan ligt dat de ervaring van elektrogevoeligen niet door wetenschap worden bevestigd. 'Sommige hulpverleners zijn bezorgd dat het beperken van blootstelling leidt tot een isolement van de elektrogevoelige persoon, een verminderde aandacht voor andere mogelijke oorzaken en het onterecht bang maken van andere mensen.' (Marc Kruyswijk)

LEES MEER IN HET PAROOL VAN VANDAAG.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden