Artsen MC Slotervaart hekelen directie

De medische staf van MC Slotervaart - voorheen het Slotervaartziekenhuis - vreest een faillissement door de tekortschietende aanpak van de directie.

Bas Soetenhorst
Bestuursvoorzitter van MC Slotervaart Willem de Boer. Beeld anp
Bestuursvoorzitter van MC Slotervaart Willem de Boer.Beeld anp

Dit staat in een vertrouwelijke brandbrief van de artsen aan de raad van bestuur, in bezit van Het Parool en NRC. Daarin zegt het bestuur van de medische staf 'geen vertrouwen [te hebben] in de manier waarop de RvB [Raad van Bestuur - red.] de huidige situatie managet'.

Ook is 'het vertrouwen verloren in de intenties van de aandeelhouders van ons ziekenhuis'. De brief dateert van 8 mei. Inmiddels is een bemiddelaar ingeschakeld om beide partijen weer nader tot elkaar te brengen.

Het Slotervaart worstelt met concurrentie van omringende ziekenhuizen. Het uit 1975 daterende ziekenhuispand kampt met achterstallig onderhoud en moet voor liefst 10 tot 15 miljoen worden vertimmerd.

Sluiting
Begin juni was het ziekenhuis vier dagen lang feitelijk gesloten, blijkt uit onderzoek van Het Parool en NRC, doordat de klimaatbeheersing in de operatiekamers het begaf. Alle zeven operatiekamers en de spoedeisende hulp waren buiten bedrijf. Vorig jaar zijn de operatiekamers onder druk van de zorginspectie juist ingrijpend vernieuwd.

De directie meldde de uitzonderlijke situatie bij de andere Amsterdamse ziekenhuizen, ambulancedienst en regionale Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie, maar gaf er geen ruchtbaarheid aan richting het publiek, de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de zorgverzekeraar.

Er was geen meldplicht richting de inspectie, bevestigt een woordvoerder. 'Wel worden we door zorginstellingen graag op de hoogte gehouden van ingrijpende gebeurtenissen.'

Volgens de raad van bestuur duidt de sluiting niet op een verslechtering, maar een verbetering van de zorg. Toen verkeerde 'luchtwaarden' werden gemeten, greep de leiding in, aldus bestuursvoorzitter Willem de Boer.

"Het kan goed dat het vroeger - toen we het niet meetten - ook zo was. We zijn dus stringenter dan voorheen: we meten het, we acteren. De kwaliteit van zorg is beter, we hebben meer grip op ons proces."

Ergernis over salarissen en declaraties
In de brief aan de raad van bestuur schrijft de medische staf 'ernstige zorgen' te hebben over de 'crisissituatie waarin ons ziekenhuis zich bevindt'. Er is een 'zorgwekkende liquiditeitspositie'. 'Wij (..) denken dat de huidige aanpak van de RvB zal leiden tot een faillissement.'

De artsen klagen dat de directie zich dit voorjaar, in een poging het tij te keren, focuste op de salarissen en declaraties van medici. Het had volgens de medische staf moeten gaan om productiegroei (meer behandelingen van patiënten).

In maart waarschuwde de directie binnenskamers dat als niet nog dit voorjaar een groei van 10 tot 20 procent zou worden gehaald, het ziekenhuis in huidige vorm niet valt te handhaven.

Reorganisatie
De jaarrekening over 2017 is nog altijd niet opgemaakt. Volgens bestuursvoorzitter De Boer heeft het ziekenhuis relatief weinig schuld en hoge solvabiliteit en een 'prima uitgangspositie'. Niettemin wil hij volgende week een principebesluit nemen over een reorganisatie.

De Boer ontkent dat er een conflict is met de medische staf. "Het is wel confronterend dat ook in deze groep boventalligheid kan ontstaan."

Wat is er aan de hand? Weer crisis in het geplaagde MC Slotervaart

Lees ook: 'MC Slotervaart in financiële problemen' (link)

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden