Arts van het VUmc weg om drugsmisbruik

Een anesthesist in opleiding bij het VUmc is weg­gestuurd omdat hij zelf verdovende middelen gebruikte die voor patiënten waren bedoeld.

Maarten van Dun en Malika Sevil
Het VUmc Beeld anp
Het VUmcBeeld anp

De artsenfederatie KNMG werkt aan oplossingen om verslaving onder artsen aan te pakken. Ook VUmc voert binnenkort een richtlijn in, zodat 'medewerkers met een probleem sneller geholpen kunnen worden'.

Tien tot vijftien procent van de artsen raakt volgens experts op enig moment in de carrière verslaafd aan alcohol of drugs. De arts-assistent in het VUmc, die onder supervisie stond van een specialist, werkte tot enkele weken geleden in het ziekenhuis. Hij zou onder meer narcosemiddel propofol uit de voorraad hebben gepakt. Het is niet bekend of hij contact met patiënten heeft gehad terwijl hij onder invloed was. Het VUmc heeft de kwestie gemeld bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg en wil omwille van de privacy geen commentaar geven.

De KNMG pleit voor nieuwe regels waarbij verslaafde artsen direct op non-actief worden gesteld, zodat ze de mogelijkheid krijgen af te kicken, om vervolgens fit terug te keren. 'We willen voorkomen dat deze mensen uit het beroep vallen,' zegt directeur Lode Wigersma van de KNMG vandaag in Het Parool.

Lees vandaag (25-6) meer in Het Parool: Snoepen uit de kast: verslavingen onder artsen

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden