Update

Arts Michael Jackson verzweeg gebruik propofol

Michael Jacksons lijfarts Conrad Murray verzweeg het gebruik van het narcosemiddel propofol toen de zanger op de dag van zijn overlijden het ziekenhuis werd binnengebracht. Dat kwam gisteren naar voren tijdens het strafproces tegen Murray, die terechtstaat op verdenking van dood door schuld.

Jacksons lijfarts Conrad Murray gisteren in de rechtbank in overleg met zijn advocaat Ed Chernoff.Beeld bruno

Murray zou medewerkers van het ziekenhuis alleen hebben verteld dat hij Jackson het kalmeringsmiddel lorazepam had toegediend. Dat er ook propofol in het spel was, verklaarde hij pas twee dagen later. Het Openbaar Ministerie in Los Angeles zei gisteren dat Murray daardoor het ziekenhuispersoneel heeft misleid.

Vruchteloos reanimeren
In de rechtbank werd gisteren ook duidelijk dat Jackson al was overleden toen hij het ziekenhuis werd binnengebracht. Twee dienstdoende artsen van de eerstehulpafdeling verklaarden dat ze alleen aan het reanimeren sloegen omdat Murray aandrong. Ze wisten dat de poging vruchteloos zou zijn.

Murray kon niet zeggen hoeveel tijd was verstreken sinds Jackson stopte met ademhalen, naar zijn zeggen omdat hij door het ontbreken van een horloge geen besef had van het tijdstip.

Vingerafdrukken
De website Radar Online wist gisteren te melden dat er op de in beslag genomen flesjes propofol in het huis van Jackson geen vingerafdrukken van de zanger te vinden waren. Dat zou het onwaarschijnlijk maken dat hij zichzelf het middel heeft toegediend, zoals Murray claimt.

De als getuige-deskundige aangetreden cardioloog Thao Nguyen zei gisteren dat ze nog nooit had vernomen van het toedienen van propofol buiten de ziekenhuisomgeving. Ze zei dat het middel normaliter alleen wordt toegediend in aanwezigheid van arts en verpleegkundige, met in de buurt hart- en ademhalingsapparatuur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden