Arts mag titel houden na praten over prins Friso

Het Medisch Tuchtcollege in Amsterdam heeft besloten neurochirurg Kees Tulleken te berispen voor het schenden van zijn geheimhoudingsplicht. Tulleken raakt zijn artsentitel echter niet kwijt.

- Neurochirurg Kees Tulleken en zijn vrouw Jannetje Koelewijn komen aan bij de rechtbank voor het oordeel van het Tuchtcollege over of hij zijn geheimhoudingsplicht heeft geschonden. Beeld anp
- Neurochirurg Kees Tulleken en zijn vrouw Jannetje Koelewijn komen aan bij de rechtbank voor het oordeel van het Tuchtcollege over of hij zijn geheimhoudingsplicht heeft geschonden.Beeld anp

Tulleken heeft volgens het tuchtcollege ten onrechte informatie verstrekt over de gezondheidstoestand van prins Friso na diens skiongeluk in het Oostenrijkse Lech. Volgens de tuchtrechter is het een 'kernverplichting' voor artsen om de gegevens van patiënten vertrouwelijk te houden.

'De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) is de geëigende instantie om nieuws over de situatie van Friso naar buiten te brengen, en niet Tulleken', zo oordeelde het tuchtcollege. 'Tulleken heeft welbewust en zonder goede gronden zijn mond voorbij gepraat. Informatie over Friso was onmiskenbaar privacygevoelig. Er had toestemming van de naasten van Friso moeten zijn'.

Friso
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) spande de zaak tegen hem aan omdat hij nieuws naar buiten zou hebben gebracht over de toestand van prins Friso na diens skiongeluk in Lech in februari 2012.

Tulleken vertelde aan zijn vrouw, journaliste Jannetje Koelewijn, dat de prins geen schedelbasisfractuur had en dat zijn situatie niet uitzichtloos was. Zij schreef hierover een artikel. De informatie bleek echter niet te kloppen, waarop de neurochirurg in opspraak raakte. Friso ligt nog altijd in coma.

Ten onrechte
Volgens de IGZ heeft Tulleken ten onrechte zijn titel als arts gebruikt toen hij informatie inwon bij zijn Oostenrijkse collega over de toestand van de prins, omdat hij hem niet behandelde.

De arts zei tijdens de zitting dat hij de koninklijke familie een dienst wilde bewijzen. Hij volgde zijn 'morele kompas' en dacht dat niemand het erg zou vinden als er goed nieuws werd gemeld, zo zei hij. Hij wilde die dag 'een lichtpuntje' brengen omdat er veel sombere berichten waren. Hij stoorde zich eraan dat de Rijksvoorlichtingsdienst weinig te melden had.

Bezwaar
'Eerlijk gezegd heb ik geen moment gedacht dat de koninklijke familie er bezwaar tegen zou hebben dat ik een klein beetje goede informatie naar buiten bracht.' Als dit college vindt dat hij berispt moet worden, 'dan moet dat maar', zei Tulleken.

De tuchtklacht van de IGZ ging ook over uitspraken bij Pauw & Witteman een paar dagen na het nieuws over Friso. Tulleken sprak toen over de behandeling van oud-premier Jo Cals bij zijn overlijden in 1971. Tulleken noemde zijn naam niet, maar het was wel herleidbaar. Hij praatte over een 'oud-premier' die hij ooit had behandeld en die als een 'verschrompeld mannetje' in bed had gelegen en nog een paar 'ellendige maanden' had gehad.

Tulleken zei dat als hij had geweten wat de gevolgen waren, vooral ook voor zijn vrouw, hij het niet nog een keer zo zou doen. Volgens hem is een berisping voor een arts die nog volop in de praktijk werkt en waarbij iets niet goed is gegaan met een patiënt erg vervelend. 'Maar ik heb dit nog nooit in mijn leven meegemaakt en heb aan de toestand van Friso niks afgedaan.'

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden