Arts mag doorwerken na opdracht tot moord

De arts die een aanslag liet plegen op zijn vrouw mag zijn beroep blijven uitoefenen. De man wordt niet geschrapt uit het BIG-register, waar alle Nederlandse zorgverleners in geregistreerd staan. Dat heeft de rechter vandaag bepaald bij het Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg (CTG) in Den Haag.

Redactie
Specialisten aan het werk in een ziekenhuis. Beeld ANP XTRA
Specialisten aan het werk in een ziekenhuis.Beeld ANP XTRA

Het Regionaal Tuchtcollege in Zwolle had eerder geoordeeld dat hij aan de slag mocht blijven als arts, maar de inspectie was het daar niet mee eens en eiste dat hij uit het artsenregister zou worden geschrapt.

Het CTG is van oordeel dat het de man wel kan worden aangerekend dat hij zijn vrouw wilde laten ombrengen en dat dat wel degelijk een reden kan zijn om iemand uit het artsenregister te laten schrappen. Maar omdat de feiten in dit geval al twaalf jaar geleden zijn gepleegd en de man al tien jaar in de gevangenis heeft gezeten hiervoor, wordt hij niet nog eens gestraft. De arts is destijds onderzocht in het Pieter Baan Centrum en dat achtte hem enigszins verminderd toerekeningsvatbaar.

De ex-vrouw van de arts werd in 2003 door junks met benzine overgoten en in brand gestoken. Ze raakte daarbij ernstig verminkt. Hij zou boos geweest zijn naar aanleiding van een conflict over alimentatie en omgang met de kinderen. De arts kreeg een celstraf van 15 jaar maar kon vanaf medio 2012 weer aan de slag. Toen het verpleeghuis in Enschede waar hij werkte achter zijn verleden kwam, werd hij ontslagen.

Na zijn vrijlating heeft de arts zijn vriendin en haar moeder mishandeld. De aanleiding voor zijn boosheid op zijn vrouw en later zijn vriendin, was volgens de arts dat ze zijn mannelijkheid hadden gekwetst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden