Arts: Karate Bob te ziek voor uitzetting

Karate Bob mag toch in Nederland blijven. De Joegoslavische ex-spion is door zijn ziekte niet in staat te reizen, heeft een arts verklaard. In december leek het nog slechts een kwestie van tijd te zijn voordat de 65-jarige Karate Bob, die Slobodan Mitric heet, zou worden uitgezet.

Redactie
Karate Bob, die eigenlijk Slobodan Mitric heet. Beeld Foto AT5
Karate Bob, die eigenlijk Slobodan Mitric heet.Beeld Foto AT5

In december leek het nog slechts een kwestie van tijd te zijn voordat de 65-jarige Karate Bob, die Slobodan Mitric heet, zou worden uitgezet. In het begin van die maand had hij zijn zoveelste geding tegen de Nederlandse staat verloren. Bepaald werd dat Mitric veilig naar Servië kon terugkeren, ook al dacht de ex-spion en ex-karateleraar daar zelf geheel anders over.

Mitric heeft al meer dan veertig jaar de status van ongewenste vreemdeling, maar alle denkbare procedures, lange gevangenisstraffen (voor een drievoudige moord en een verkrachting) en een huwelijk met een Nederlandse hebben zijn verblijf kunnen rekken.

Nadat zijn partner, Iris de Vries, in januari 2006 was overleden, probeerde Mitric, om een uitkering te krijgen, van zijn status als ongewenst vreemdeling af te komen. De Immigratie- en Naturalisatiedienst weigerde daar echter aan mee te werken.

Maarschalk Tito
Mitric kwam in 1973 naar Nederland, nadat hij had geweigerd iemand in opdracht van maarschalk Tito, de Joegoslavische leider, te liquideren. Sindsdien is zijn levensverhaal een even spectaculaire als oncontroleerbare aaneenschakeling van criminele en geheimzinnige activiteiten, waarover hij enkele moeilijk toegankelijke boeken heeft gepubliceerd - die hem vooral vrijpleiten.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden