Arts in opleiding kan geen EHBO geven

NIJMEGEN - Twee van de drie aankomende artsen kunnen geen goede eerste hulp verlenen als iemand onwel wordt of een ongeluk krijgt. Ze hebben onvoldoende kennis van reanimatie, wonden, verbandleer en spalken.Dat blijkt uit een onderzoek onder ruim duizend studenten, uitgevoerd door chirurg-traumatoloog Edward Tan van het Universitair Medisch Centrum Nijmegen. De resultaten staan vandaag in het tijdschrift Medisch Contact.

''Iedereen verwacht van een aankomend arts dat hij onmiddellijk te hulp schiet als iemand in medische nood verkeert,'' zegt Tan. ''Maar veel artsen duiken weg als iemand vraagt: is er een dokter in de zaal?'' Volgens de traumachirurg missen ook pas afgestudeerde basisartsen essentiële EHBO-kennis.

Claire Tilbury (20), derdejaarsstudent geneeskunde in Leiden, heeft nooit een EHBO-cursus gehad. ''Het is heel erg, maar ik zou iemand die op straat in elkaar zakt of wordt aangereden, niet kunnen helpen. Wij krijgen pas tijdens onze co-schappen, in het laatste deel van de studie, iets van EHBO.''

Het was al langer bekend dat veel (aankomend) basisartsen reanimatietechnieken als mond-op-mondbeademing en hartmassage niet goed beheersen. Maar uit Tans onderzoek blijkt dat twee derde van hen ook niet wet wat ze moeten doen bij een botbreuk, vergiftiging of brandwonden.

Alle acht universiteiten geven inmiddels een cursus eerstehulpverlening en reanimatie, maar een aantal pas in het tweede jaar. De helft van de universiteiten gebruikt daarbij geen zogeheten lotusslachtoffers. Tan: ''Oefenen met simulatiepatiënten is juist leerzaam.'' Hij pleit voor een EHBO-cursus in het eerste jaar, en één keer per jaar een opfriscursus.

In Leiden volgen veel studenten op eigen houtje een EHBO-cursus. Pim van Leeuwen (22) deed dit ook, aan het begin van zijn studie. ''Het was mijn grote angst: dat iemand in een zaal onwel zou worden en ik die niet kon helpen, terwijl ik nota bene geneeskunde studeer.''

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden