Artistram moet lijn 9 lucht geven

Tram van GVB. Foto Floris Lok Beeld
Tram van GVB. Foto Floris Lok

AMSTERDAM - Tussen het Centraal Station en Artis komt een nieuwe tramlijn, die lijn 9 moet ontlasten. Ideaal voor toeristen en een opluchting voor vaste tramreizigers.

Ademen in elkaars nek en op elkaar geduwd staan als een blik sardientjes. Lijn 9 naar Diemen rond twee uur 's middags.

Twee meisjes zuchten geërgerd. ''Dat kan toch niet zo, met al die toeristen in de tram? Die weten helemaal niet hoe ze moeten in- en uitchecken.'' Bij de Dam stappen nog meer mensen in en een groepje Engelse toeristen bedenkt opeens dat ze eruit moeten. Tegen de stroom in wurmen ze zich lichtelijk in paniek door de mensenmassa heen.

''Rembrandt Square, entertainment area,'' schalt de bekende GVB-stem door de tram. De schelle en vermoeide stem van de conductrice komt erachteraan. Veel te snel somt ze alle toeristische trekpleisters op vlak bij de halte. ''Wat zei ze?'' mompelt een reiziger verbaasd.

Drukte en toeristen zijn twee begrippen die nauw zijn verbonden met tram 9, van het Centraal Station naar Diemen-De Sniep. De tram doet veel toeristische attracties aan, zoals de Hermitage en Artis. De stadsregio Amsterdam wil daarom een nieuwe tramlijn tussen het Centraal Station en Artis, lijn 29. Die staat in het programma waaraan het openbaar vervoer in Amsterdam vanaf 2012 moet voldoen.

''Een nieuwe lijn is voor mij echt een ontlasting. Het is nu veel te druk, vooral bij de Hermitage stappen altijd veel mensen in,'' zegt de conductrice. Als de tram Artis nadert, klinken de kinderstemmetjes boven alles uit. ''Artis! Artis! We zijn bij Artis,'' zegt een jongetje van een jaar of zes.

In de tram vanaf het dierenpark naar het station zit een nette man van rond de vijftig helemaal achterin. ''Ik woon hier in de buurt en ga eigenlijk altijd met deze tram. Een extra lijn lijkt me goed, dan hoef ik tenminste geen kwartier meer te wachten.''

Iets verderop zit nog een vaste lijn- 9-reiziger. ''Op de dagen dat 65-plussers gratis mogen reizen, merk ik vooral extra drukte in de tram. Ze gaan dan gezellig naar de Hermitage.'' Twee oudere vrouwen voor hem draaien zich lachend om en knikken enthousiast. ''Inderdaad, daar komen wij net vandaan.''

''Centraal Station. Eindpunt.'' De deuren gaan open en de mensen ademen opgelucht de frisse buitenlucht in. De conductrice grijpt naar de microfoon: ''Niet vergeten uit te checken!'' (JOËLLA ANGENENT)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden