Plus

Artisdirecteur Haig Balian: 'Mijn plan is bijna klaar'

Artisdirecteur Haig Balian (62) stopt als directeur, omdat hij het tijd vindt voor een nieuwe generatie.

Maxime Smit
Haig Balian stopt per 1 november 2017 als directeur van Artis. Beeld anp
Haig Balian stopt per 1 november 2017 als directeur van Artis.Beeld anp

"Met wat houd ik op dan?" vraagt Artisdirecteur Haig Balian als hem gevraagd wordt naar zijn aangekondigde vertrek. "Met leven?"

De karakteristieke directeur lacht er hard bij en zegt dan dat hij heeft besloten om na veertien jaar te stoppen als directeur van de dierentuin. "Ik denk dat het tijd is dat een jongere generatie zich aandient." Maandagmiddag maakte Balian zijn vertrek bekend.

Balian wordt opgevolgd door dertiger Rembrandt Sutorius. Die laatste is nu nog general manager bij consultancyfirma McKinsey (binnen het onderdeel Energy Insights). Sutorius gaat per 1 augustus meelopen in de organisatie en begint dan officieel op 1 november. Balian blijft wel bij de dierentuin betrokken. Hij gaat de restauratie en museale invulling van het ARTIS-Groote Museum afmaken, het tweede museum van Artis aan het Artisplein.

"Ik had een plan gemaakt voor Artis," zegt Balian. "Dat is bijna klaar, op het museum na. Artis gaat daarmee een nieuwe fase in."

Dominante figuur
Balian omschrijft zichzelf als een 'redelijk dominante figuur'. "De vraag is dan of ik de beste ben voor die nieuwe fase en of ik er zin in heb. Ik ben 62. Met een nieuw plan ben je weer jaren bezig. Ik denk dat het momentum nu goed is om te stoppen."

Onder Balian groeide Artis uit tot een dierentuin met 1,3 miljoen bezoekers per jaar. Meerdere van de verouderde dierverblijven werden helemaal vernieuwd. Als laatste ging onlangs het nieuwe olifantenverblijf open. In 2014 opende het eerste museum aan het Artisplein: ARTIS-Micropia (over het onzichtbare leven). Dit jaar verwacht directeur Balian een nieuw bezoekersrecord voor Artis.

Balians laatste plan voor Artis was de realisatie van een tweede museum. Dit Groote Museum zal gaan over de veranderende relatie tussen mens en natuur. Balian verwacht dat het nog jaren duurt voordat het museum af is.

In de tussentijd is er verder genoeg te doen voor een nieuwe directeur, zegt Balian. Hij stelt dat er vooral nog veel te behalen valt op de manier waarop Artis de eigen verhalen vertelt en op het gebied van educatie.

"Als je aan het bouwen bent, ben je introvert. Maar de infrastructuur is er nu om op door te gaan."

Lees ook: Zo riant woont de olifant nu

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden