Plus

Artis wil laten zien dat het meer is dan een dierentuin

Met een nieuwe film van Christian Borstlap wil Artis laten zien dat het meer is dan alleen een dierentuin. En dat het er bruist van het leven. 'De toon moest relativerend zijn.'

Rajko Disseldorp
Still uit de film Artis leeft, over het leven van dieren én mensen Beeld Artis
Still uit de film Artis leeft, over het leven van dieren én mensenBeeld Artis

"Lang geleden. Ver voordat er witte draadjes uit onze oren groeiden, ontstond er dankzij een mengeling van sterrenstof, gassen, ijsmeteorieten, zonlicht en veel dingen die we niet begrijpen: leven," zegt Freddy Tratlehner, beter ­bekend als Vieze Fur van De Jeugd van Tegenwoordig, de voice-over van Artis leeft.

De anderhalve minuut ­durende film gaat over het leven, zowel dat van dieren als van mensen, werd gemaakt door artdirector en filmmaker Christian Borstlap (45), die eerder opdrachtgevers als Rijksmuseum en Louis Vuitton had.

Borstlap: "Het risico was dat het filmpje zwaar zou worden, omdat het over leven gaat. Daarom wist ik vanaf het begin dat een relativerende toon het beste zou zijn en dat daar een relaxte stem bij paste, zoals die van Freddy."

Van microbe tot planeet
Omdat de missie en visie van Artis zijn veranderd, moest er in combinatie met een nieuwe campagne deze zomer een film komen. Borstlap werkt al twaalf jaar voor Artis, waarvan vijf jaar vanuit zijn bedrijf Part of a bigger plan. Hij ­bedacht onder andere de mascotte Artis de Partis.

"Het uitgangspunt is dat je in Artis kennismaakt met de natuur en je bewust wordt van de natuur en hoe je ermee om moet gaan. De dierentuin laat je de samenhang tussen al het leven zien, van microbe tot planeet. Maar er gebeurt meer. Ze laten bijvoorbeeld gieren op Corsica vrij en hebben de Polynesische boomslak van de ondergang gered."

Incomplete handleiding
Op de vraag hoe Borstlap de vertaling maakte van de visie en missie van Artis naar een vermakelijke film, moet hij lachen. "Dat is mijn werk, hè. Mijn werk is me inbeelden hoe iets wordt. Als we een tentoonstelling voor een museum ­inrichten, loop ik in gedachten al door die ruimte heen."

Borstlap weet precies hoe het eruit moet gaan zien. "Het ligt helemaal vast in mijn hoofd. Ik moet er alleen naartoe werken."

De film lijkt een mix tussen informatie uit een encyclopedie en, zoals Borstlap het omschrijft, 'een incomplete handleiding voor het leven'.

In de film komen verschillende levenslessen voorbij, zoals: soms moet je je stilhouden. Soms moet je bluffen. Soms moet je vechten. Soms moet je vluchten. Borstlap: "Ik hoop dat de kijker doorheeft dat die levenslessen niet alleen voor dieren gelden, maar ook voor ons. Bijvoorbeeld wanneer wij ons begeven in het verkeer in Amsterdam."

Lees ook: In Artis Micropia is een nieuwe opstelling geopend over plantaardig plastic

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden