Plus

Artis wil goed voorbeeld worden, maar wel stap voor stap

Een internationale voorloper worden op het terrein van dierenwelzijn en duurzaamheid: Artis heeft torenhoge ambities voor de komende jaren. Er hangt wel een prijskaartje aan.

Patrick Meershoek
Er wordt nagedacht over nieuwe huisvesting voor onder meer de zeeleeuwen, uilen en gorilla's. Beeld Marc Driessen
Er wordt nagedacht over nieuwe huisvesting voor onder meer de zeeleeuwen, uilen en gorilla's.Beeld Marc Driessen

Elke ochtend, rond een uur of acht, zingen de gibbons op hun eiland samen hun duet. Dat luide gezang op de vroege morgen noemt de vorig jaar aangetreden Artisdirecteur Rembrandt Sutorius een van zijn favoriete attracties op de nieuwe werkplek.

"Het is niet alleen een fantastisch geluid, maar het onderstreept ook dat de dieren het hier naar hun zin hebben. Dat is wat we willen: dat alle soorten hier kunnen leven op een manier die recht doet aan wat zij nodig hebben."

Het welzijn van de dieren in Artis is ook een belangrijk onderdeel in de nieuwe subsidieovereenkomst die de dierentuin deze maand sloot met de gemeente.

Ambities
Amsterdam stelt als geldschieter steeds meer eisen aan Artis: voor de komende vijf jaar liggen er 12 velletjes met uitgewerkte afspraken, plannen en voornemens op tafel. In ruil krijgt Artis 4 miljoen ­euro per jaar, 20 procent van de begroting.

"Het is de uitkomst van goede gesprekken," wuift Sutorius de suggestie van onverkwikkelijke bemoeizucht weg. "We zijn voortdurend met elkaar in gesprek. Eens in de vijf jaar worden ­afspraken op papier gezet. Het is niet zo dat de gemeente zich in detail met de gang van zaken bemoeit. De gemeente zegt bijvoorbeeld dat het welzijn van dieren moet worden geborgd. Dan is het aan ons om daar invulling aan te geven. Die wens leeft hier natuurlijk niet minder dan bij de gemeente."

Uit de plannen voor de komende vijf jaar spreken hoge ambities.

Waar zijn voorganger Haig Balian vanaf zijn aantreden in 2003 veel energie moest steken in het financieel gezond ­maken van de organisatie en van start ging met de modernisering van de klassieke dierentuin, wil Sutorius in de komende tien jaar van Artis een internationale voorloper maken op het terrein van dierenwelzijn, natuurbehoud en duurzaamheid. Er liggen voor 160 miljoen euro aan plannen klaar om dat doel te bereiken.

Mild activistisch
Een groot deel van dat bedrag gaat naar verbetering van de verblijven van de dieren, zoals dat al gebeurde bij de olifanten en de jaguars. Er wordt nu druk nagedacht over een nieuwe huisvesting voor onder meer de uilen, de zeeleeuwen en de gorilla's.

Van andere soorten zal mogelijk afscheid moeten worden genomen, zegt Sutorius. "In 1967 telde Artis nog 1824 diersoorten. Dat zijn er nu ongeveer 550. Dat kijken naar de collectie is een permanent proces. Met steeds als uitgangspunt: kunnen we de soort naar moderne maatstaven een goed leven bieden?"

De dieren blijven het hart van het park, maar Sutorius wil dat zij een onderdeel worden van een groter verhaal. "Dat verhaal begint in ­Micropia, waar we de fundamenten van het ­leven op aarde laten zien, en eindigt in het ­planetarium, waar we onze plek in het universum tonen. Als over enkele jaren het Groote Museum klaar is, wordt dat de plek waar alles samenkomt, waar op een toegankelijke manier uitleg wordt gegeven over de relatie tussen mens en natuur."

In het beleidsplan wordt over de nieuwe opzet geschreven dat deze mild activistisch van ­karakter zal zijn.

Sutorius: "Vooropgesteld: ­Artis is van iedereen. Maar we hopen dat de ­bezoekers straks anders naar buiten gaan dan ze naar binnen zijn gekomen. Dat zij beseffen dat de natuur kwetsbaar is, maar ook dat zij zelf iets kunnen doen om de aarde te beschermen." Om dezelfde reden wil Artis onderdak gaan bieden aan organisaties die zich bezighouden met natuur en milieu.

Rookverbod
Artis zal zelf het goede voorbeeld geven. Bijvoorbeeld met de nieuwe pluktuin, waar planten en bloemen groeien die als voedsel dienen voor de dieren. Maar ook door petflessen te ­weren uit het park, en op termijn in de restaurants geen vleesproducten meer aan te bieden.

Het uilenverblijf in Artis Beeld Marc Driessen
Het uilenverblijf in ArtisBeeld Marc Driessen

"Dat doen we stap voor stap," legt Sutorius uit. "We zorgen voor alternatieven voor vlees, zoals onze hamburgers die voor de helft bestaan uit oesterzwammen. Die worden hier gekweekt op ons eigen koffiedik."

Dat die geleidelijkheid niet iedereen snel ­genoeg gaat, bleek weer bij de behandeling van de subsidieafspraken in de gemeenteraad. Waar Artis in de nabije toekomst wil toewerken naar een rookvrije dierentuin, zagen verschillende fracties liever per direct een rookverbod ingevoerd. "Daar zijn wij geen voorstander van," zegt Sutorius. "Wij hebben 80.000 leden. Daar zitten rokers tussen. Dus we doen het in eigen tempo, waarschijnlijk al volgend jaar."

Met de bezoekersaantallen van Artis gaat het goed. Vorig jaar beleefde de dierentuin een topjaar met 1,4 miljoen bezoekers, en het ziet er naar uit dat dat cijfer dit jaar weer wordt gehaald.

De inkomsten helpen Artis om financieel gezond te blijven en wat geld opzij te leggen voor de realisering van de toekomstplannen. "Daarvoor hebben we heel veel geld nodig," vertelt Sutorius. "De komende jaren gaan we op zoek naar grote en kleine sponsoren die ons verder willen helpen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden