Artis vreest gedwongen ontslagen door bezuiniging op subsidie

Artis voorziet gedwongen ontslagen als de gemeente de geplande bezuiniging op de subsidie (twee miljoen over vier jaar) doorzet.

Loes de Fauwe
null Beeld anp
Beeld anp

Grote vernieuwingsprojecten, zoals de restauratie en herbestemming van het Groote Museum, de restauratie van het Aquarium, en de vernieuwing van verblijven voor olifanten, gorilla's, pinguins en leeuwen en de herontwikkeling van het kassa- en Planetariumgebouw, komen onder druk te staan.

Dat stelt Artis in een bezwaarschrift dat vanmiddag vooruitlopend op de begrotingsbehandeling door Artis-directeur Haig Balian is ingediend bij de gemeente.

De coalitie wil in 2016 vijfentwintig miljoen (op het totaal van 450 miljoen) aan subsidies bezuinigen. Artis ontvangt van de gemeente nu 4,8 miljoen. De dierentuin is slechts een van de vele organisaties die moeten inleveren, maar voelt zich 'onevenredig getroffen'.

Restauraties
De dierentuin zit midden in een proces van vernieuwingen en restauraties van de 26 negentiende-eeuwse gebouwen. De gemeente droeg daar eerder eenmalig vijftien miljoen euro aan bij. Afspraken over die vernieuwing en restauratie lopen tot 2018.

Met dit plotse en tussentijds korten, zo betoogt de dierentuin in het bezwaarschrift, wordt geen 'redelijke termijn in acht genomen'. De dierentuin is niet tegen bezuiniging, 'maar wel tegen dit tempo'.

Artis kreeg in 2013 een korting van negen ton subsidie te verwerken. Volgens Balian is er geen rek meer om verdere klappen op te vangen.
Anders dreigt de noodzaak de toegangsprijs te verhogen, zal het bezoekers aantal dalen en volgt, naar vrezen van Balian, 'financieel noodweer'.

Haig Balian Beeld Elsbeth Tijssen
Haig BalianBeeld Elsbeth Tijssen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden