Artis verwelkomt zeven stierkophaaien

Een stierkophaai. Foto ANP Beeld
Een stierkophaai. Foto ANP

AMSTERDAM - In dierentuin Artis zijn zeven jonge stierkophaaitjes uit hun ei gekropen. Een bijzondere gebeurtenis, omdat de jongen niet spontaan uit het ei komen, maar met hulp van de verzorgers.

De eischalen van stierkophaaien in het wild worden steeds dunner door slijtage van het rollen over de bodem van de zee of door de vraat van slakken. Vraat van slakken is te onderscheiden van vraat van andere beesten doordat slakken een slijmspoor achterlaten. Dit is schadelijk voor de eitjes van de stierkophaai. In aquaria is er geen sprake van slijtage door zeebodem of slakkenslijm, waardoor de eischaal te dik is voor het jong om door te breken. Het ei wordt daarom met de hand open gepeld als de haaitjes volgroeid zijn.

De stierkophaai is een kleine haaiensoort met een stompe kop, zwarte stippen en scherpe stekels, die net voor de rugvinnen zitten. De stierkophaai dankt zijn naam aan de korte, stompe kop met hoge richels boven de ogen. Deze doet aan een stierkop denken. De stierkophaai zwemt voor de kust van Californië en Mexico en eet schelpdieren, krabben, garnalen en andere diertjes die op de bodem scharrelen. De vis kan een lengte bereiken van 122 centimeter. De stierkophaai is een vis uit de familie van stierkophaaien en behoort tot de orde van varkenshaaien en is de enige die ook kan zwemmen in zoetwater. (BRAM PEULERS)

De stierkophaai (YouTube)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden