Artis trots op brieven van Darwin

Darwin toonde zich in die brieven vooral benieuwd naar de ontwikkeling van de poten bij jonge groene en blauwe pauwen. Foto Flickr.com/Arindam's PhotoWorld Beeld
Darwin toonde zich in die brieven vooral benieuwd naar de ontwikkeling van de poten bij jonge groene en blauwe pauwen. Foto Flickr.com/Arindam's PhotoWorld

AMSTERDAM - De Amsterdamse dierentuin Artis staat uitgebreid stil bij de viering van het Darwinjaar in 2009. Niet alleen krijgen bezoekers gedurende het hele jaar in een wandelroute uitleg over de ontdekkingen van Charles Darwin, ook zijn brieven te bewonderen die Darwin aan de dierentuin schreef.

Zeven brieven waren dat in totaal: vier aan de dierentuin zelf en drie aan Artis-onderzoeker Paulus Hoek. Darwin toonde zich in die brieven vooral benieuwd naar de ontwikkeling van de poten bij jonge groene en blauwe pauwen. ''Artis had de groene pauw, die toen erg zeldzaam was. We zijn er best trots op dat hij die brieven stuurde'', vertelde Artis-biologe Charlotte Vermeulen woensdag.

Artis ontving de brieven in de jaren na 1868. Darwin had in 1859 zijn boek On the origin of Species uitgebracht, en was in de jaren die volgden op zoek naar verdere onderbouwing en uitbreiding van zijn theorie. Hij stuurde in die tijd circa 15.000 brieven naar een groep van ongeveer driehonderd geleerden in de hele wereld. Aan onderzoeker Hoek vroeg Darwin bijvoorbeeld om uitleg over de ontwikkeling van zeepokken.

Door met Darwin over de evolutie van de dieren te corresponderen droeg Artis een steentje bij aan de evolutietheorie. ''Darwin vroeg zich af waarom de groene Javaanse pauwen konden overleven, terwijl ze door hun grote kleurige staart nauwelijks konden wegvliegen, bijvoorbeeld voor tijgers. Door de pauwen te onderzoeken kwam hij achter verschillen tussen de seksen: vrouwtjes kozen vaker voor mannetjes met een mooiere staart'', zo legde Vermeulen uit.

Donderdag gaat het Darwinjaar in Nederland officieel van start in het natuurhistorisch museum Naturalis in Leiden. (ANP)

www.artis.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden