Artis sluit roofdierengalerij: tijgers en panters zijn verleden tijd

Volgende maand sloopt Artis de roofdierengalerij. Hiermee neemt de dierentuin definitief afscheid van één van de oudste verblijven in het park en van te kleine hokken voor dieren.

Een tijger in het roofdierenverblijf in Artis Beeld Johannes Abeling

Het negentiende-eeuwse gebouw weerspiegelt volgens de dierentuin verouderde opvattingen over dierenwelzijn, architectuur en tuininrichting. 'De sloop symboliseert het definitieve afscheid van het oude Artis met de traditionele getraliede verblijven', zegt directeur Haig Balian. Op 8 oktober is een evenement waarbij de sloopkegel in het gebouw gaat.

De roofdierengalerij is een van de oudste en bekendste verblijven van Artis. Het gebouw werd in 1859 in gebruik genomen. In die tijd was de dierentuin een systematische collectie van levende dieren. Artis wilde van alle soorten een exemplaar te hebben. In die geest werd de galerij gebouwd. Het nieuwe Artis heeft 900 in plaats van 1600 dieren.

Katachtigen
In de roofdierengalerij zaten katachtigen. Historisch gezien vormen deze dieren het aandachtspunt in de collectie: ze werden gezien als de kroon in de schepping en als de meest gevaarlijke diersoort.

De lynx en de amoerpanter, de laatste dieren die nog in de galerij verbleven, zijn afgelopen maand naar een andere dierentuin verhuisd.
De leeuwen blijven en er komen jaguars aan: zij zitten in het Europese fokprogramma. Van tijgers en panters heeft Artis definitief afscheid genomen.

Nog kleiner
De oorspronkelijke hokken in de roofdierengalerij waren veel kleiner. Bij de eerst grote verbouwing in 1930 werd een overkapping met ornamenten voor de bezoekers verwijderd om de dieren meer ruimte te geven. In 1990 is het aantal verblijven gehalveerd door tussenruimtes weg te halen.

De eerste verdieping dient tegenwoordig als quarantaineruimte; daarboven zijn oude hooizolders, waar in de Tweede Wereldoorlog vele onderduikers verbleven.

Nieuwe jaguarverblijf
Artis maakt zich op voor de komst van nieuwe katachtige roofdieren: twee jaguars (Panthera onca) uit de dierentuin in Emmen. Deze jaguars zullen hun intrek nemen in het nieuwe jaguarverblijf, dat naar verwachting in het voorjaar van 2016 in gebruik genomen wordt.

Met de sloop van de roofdierengalerij maakt de dierentuin meer ruimte voor de olifanten: de voorbereidingen voor de bouw van een nieuw olifantenverblijf op het oude parkeerterrein zijn in volle gang. Ook worden het aquarium en planetarium gerestaureerd.

Het nieuwe Artis

Geen beren, geen nijlpaard, geen tijgers, geen panters. De veranderingen van het masterplan voor het nieuwe Artis worden zichtbaar. Daarbij is het aantal diersoorten teruggebracht van 1600 naar 900. Lees ons eerdere verhaal over de vernieuwingen.
Een archieffoto van een tijger in de roofdierengalerij Beeld archief Artis
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden