Artis laat duizenden knoflookpadden los in Noord-Brabant

Artis heeft deze week 5200 knoflookpadden uitgezet in Noord-Brabant. Het is de vierde en laatste lichting van de padden die de Amsterdamse dierentuin heeft grootgebracht, met de bedoeling ze in het wild uit te zetten.

De pad dankt zijn naam aan de naar knoflook ruikende afscheiding die via de huid vrijkomt als er gevaar dreigt. Beeld Ronald van Weeren
De pad dankt zijn naam aan de naar knoflook ruikende afscheiding die via de huid vrijkomt als er gevaar dreigt.Beeld Ronald van Weeren

De knoflookpad dreigt uit te sterven in ons land omdat er steeds minder gebieden zijn waar ze goed kunnen leven. Artis werkt samen met de stichting Ravon (Reptielen Amfibieën en Vissen Onderzoek Nederland), die een paar jaar geleden begon met een plan om de pad te redden. Het doel is dat er binnen twintig jaar sterke populaties ontstaan, die zich op eigen kracht kunnen voortplanten en overleven.

Artis en Ravon hebben de afgelopen jaren ruim 80.000 knoflookpadden uitgezet in hun natuurlijke omgeving in Noord-Brabant, Gelderland, Overijssel en Drenthe.

De pad, die een lengte van 4,5 tot 6,5 centimeter bereikt, dankt zijn naam aan de naar knoflook ruikende afscheiding die via de huid vrijkomt als er gevaar dreigt.

Sinds 1950 is het aantal leefgebieden van de knoflookpad met 74 procent afgenomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden