Artis geeft de stad een groen plein cadeau

Artis is begonnen aan het Artisplein, een openbaar plein op zijn grond. Een aanwinst voor de stad, zeggen bobo's en buren.

Sebas Bouquet
Het plein zoals Artis het voor zich ziet Beeld illustratie Artis
Het plein zoals Artis het voor zich zietBeeld illustratie Artis

'Amsterdam krijgt er een nieuw toegankelijk plein bij: het Artisplein. Groen, beschut; een prachtige openbare ruimte. Ik denk het groenste gebied van Amsterdam. Je kijkt naar de dieren, je ziet flamingo's en lepelaars. En je hoeft Artis niet in. Een aanwinst voor de Amsterdammer.'

Artisdirecteur Haig Balian denkt groot. Hij staat op een leeg stuk in de hoek van zijn dierentuin. Met het onthullen van een symbolische steen zal hij deze maandag het startsein geven voor de aanleg van het Artisplein, in het verleden ook wel aangeduid als het kennisplein. Daartoe moest wel wat worden gesloopt: het witte gebouw aan de Plantage Middenlaan dat deel uitmaakte van het Geologisch Museum.

Het wordt een openbaar toegankelijk plein, te bereiken vanaf zowel de Plantage Middenlaan als de Plantage Kerklaan. Het komt achter de vroegere Ledenlokalen, het rijksmonument op de hoek van deze straten waar later Studio Plantage was gevestigd. In het gebouw komen naast een brasserie ook weer twee studio's. Begin volgend jaar moet het geheel in gebruik worden genomen.

Ook het aangrenzende vroegere Groote Museum, eveneens een rijksmonument, wordt na een opknapbeurt weer toegankelijk voor het publiek.

Burgemeester Eberhard van der Laan, ook van de partij, benadrukt het belang van Artis voor kinderen. 'Voor mij is het belangrijk dat Artis de nieuwsgierigheid van kinderen prikkelt. Het is schitterend dat zij de olifanten uit hun lesboek kunnen zien. Het verruimt hun blik.'

Van der Laan ziet in dit plan de volgende stap in een ontwikkeling die al langer gaande is. 'Artis werd in het begin van de twintigste eeuw pas echt toegankelijk voor iedereen. Het was een besloten vereniging, waarvoor flink betaald moest worden. Stapje voor stapje is alles openbaar geworden.'

Het officiële startsein voor de bouw van het plein valt in het jaar dat Artis 175 jaar bestaat. De dierentuin benut dat met steun van gemeente, provincie en rijk voor flinke restauratiewerkzaamheden.

Lees vandaag meer in Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden