Artis en Openbare Bibliotheek dreigen groot deel subsidie kwijt te raken

Artis, de Openbare Bibliotheek en de dierenambulance dreigen een aanzienlijk deel van hun subsidie kwijt te raken. Ook zo'n honderd andere Amsterdamse organisaties moeten vrezen voor hun subsidie. Dat blijkt uit een inventarisatie die in het bezit is van Het Parool.

De Openbare Bibliotheek verliest mogelijk 2,3 miljoen euro aan subsidie. Beeld anp
De Openbare Bibliotheek verliest mogelijk 2,3 miljoen euro aan subsidie.Beeld anp

In het coalitieakkoord is afgesproken 30 miljoen van de 450 miljoen euro aan subsidies die de gemeente jaarlijks uitkeert te schrappen. Ambtenaren hebben een lijst opgesteld van organisaties die gekort kunnen worden. Volgens deze inventarisatie (zie pdf in het kader) kan voor maximaal 44,4 miljoen euro aan subsidies worden ingehouden; het is aan het college een keuze te maken.

De grootste besparingen zijn te behalen door organisaties efficiënter te laten werken. Zo kan een deel van de opvang van dak- en thuislozen, de jeugdzorg en de schuldhulpverlening tien procent goedkoper. Dit levert een bezuiniging van 15,3 miljoen euro op. Ook op de huisvesting van scholen is 2,5 miljoen euro te besparen.

Artis versus Diergaarde Blijdorp
Artis, dat jaarlijks 4,8 miljoen euro subsidie van de gemeente ontvangt, verliest mogelijk 1 miljoen. Het financieel ondersteunen van de dierentuin is 'geen wettelijke taak of doel uit het coalitieakkoord', staat in de interne notitie. Gewezen wordt op de Rotterdamse Diergaarde Blijdorp, die nog maar acht ton subsidie krijgt. Artis zou door meer bezoekers te trekken en extra horeca aan te bieden de eigen inkomsten moeten vergroten.

Daarnaast kan de gemeente 2,3 miljoen euro minder uitgeven aan de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA). Die ontvangt nu jaarlijks 26,6 miljoen euro. Als bibliotheken zich meer toeleggen op commerciële activiteiten als voorstellingen, debatavonden en een literair café, moet de OBA in staat zijn de eigen broek beter op te houden, staat in de notitie.

Knoop doorhakken
De ambtenaren hebben een lijst van zo'n zeventig organisaties die mogelijk al hun subsidie van de gemeente verliezen. Van het geld dat ze ontvangen is 'het doel niet te linken aan het coalitieakkoord of overig gemeente- of stadsdeelbeleid'. Onder hen zijn onder meer de Fietsersbond, bioscoop Rialto, debatcentrum Argan en Circus Elleboog.

Het gemeentebestuur zal de komende maanden een knoop moeten doorhakken over welke organisaties daadwerkelijk (een deel van) hun subsidie verliezen. Wethouder Eric van der Burg wilde niet reageren op de uitgelekte inventarisatie.

Klik hier voor een overzicht van de reacties op de uitgelekte inventarisatie

Klik hier voor de link naar de volledige inventarisatie

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden