PlusBeeldende kunst

Arti et Amicitiae gaat op de zelfreflectieve toer

Voor de ZomerSalon van 2019 gaat Arti et Amicitiae op de zelfreflectieve toer. Zo’n titel, Art ’N Society, vraagt natuurlijk om vergezichten over de rol van kunst in de maatschappij. 

Beeld Friso Witteveen

Maar je kunt dat ‘society’ ook veel dichter bij huis interpreteren en iets zeggen over kunst die groeit en bloeit binnen de eigen, ruim anderhalve eeuw oude sociëteit.

Die laatste interpretatie spreekt duidelijk meer deelnemers aan, hoe actueel en urgent de vraag naar de maatschappelijke rol van kunstenaars ook is. Toch zijn er wel een paar geëngageerde werken te vinden op de lekker vol gehangen wanden. Janneke Viegers’ foto van een serie in boerka gestoken figuurtjes die als matroesjka’s in afnemende grootte naast elkaar staan: fundamentalisme baart fundamentalisme baart fundamentalisme etc. etc.

Ook het met vrolijk epoxy bewerkte zwemplankje van Cecile van der Heiden is te interpreteren als kritisch en dan vooral door de titel: It is sink or swim, ragazza. Bezwerend op de manier waarop Jospeh Beuys in 1970 een geluidsband volstotterde met ‘ja ja ja’ en ‘nee nee nee’ isoleert het Genootschap Kunst & Macht de woorden van het geluidswerk Ik, Wil De Weg telkens op een andere manier zodat je achtereenvolgens hoort: ‘Weg Ik’, ‘Wil De’ en ‘Ik Wil’.

Foto’s van 169 ogen

Voor veel kunstenaars is de maatschappij simpelweg Amsterdam. De stad komt heel letterlijk terug in de tekening die Jacqueline Lamme maakte van bloemenstal Rembrandt op de Keizersgracht, met het hoofd van de oude Van Rijn op de voorgrond alsof het een souvenir­selfie van de oude meester betreft.

Johan Lammerink pakt het iets abstracter aan. Hij prikte foto’s van 169 ogen op een paneel: een oog voor iedere nationaliteit die Amsterdam in 2016 rijk was.

De dominante klank in deze ZomerSalon is echter de lofzang op het eigen warme nest. Een schematisch bovenaanzicht van de sociëteit, een gezellig sfeerbeeld neergezet met impressionistische toets en zelfs een liefdesverklaring in de vorm van een brief gericht aan Vincent van Gogh, waar ook nog Mondriaan en Breitner in figureren.

Alles wat hier te zien is, is ook te koop. Voor een titelloze foto van Judith Vossen, de lege Artitentoonstellingszaal met daaroverheen een abstracte bloem geprojecteerd, betaal je slechts honderd euro. Een zelfportret van Lique Schoot kost zelfs nog minder. Voor het geld hoef je het niet te laten.

Wat Art ’N Society

Waar Arti et Amicitiae, Rokin 112

Te zien t/m 3 september

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden