Plus

Arthur van Dijk, nieuwe commissaris van de Koning

Noord-Hollanders wilden een mensenmens als nieuwe commissaris, en die krijgen ze: Arthur van Dijk. 'Hij heeft een kleiner ego dan gemiddeld.'

'Van Dijk heeft geleerd dat je alleen nooit iets voor elkaar krijgt in dit land' Beeld Wouter Le Duc
'Van Dijk heeft geleerd dat je alleen nooit iets voor elkaar krijgt in dit land'Beeld Wouter Le Duc

Met de komst van Arthur van Dijk worden de inwoners van Noord-Holland op hun wenken bediend. Voorafgaand aan het opstellen van de profielschets voor de nieuwe commissaris konden de Noord-Hollanders hun voorkeur uitspreken over het karakter van de nieuwe bestuurder.

Daaruit kwam een waslijst aan eigenschappen: eerlijk, duidelijk, integer, open voor verandering en hij of zij moet een mensenmens zijn. Liefst een zij, daar waren veel invullers van de enquête ook een voorstander van.

De Noord-Hollanders vroegen erom en ze krijgen 'm ook: een mensenmens. Arthur van Dijk, voorgedragen als nieuwe commissaris van de Koning in Noord-Holland, staat bekend als een levensgenieter en een allemansvriend, in de goede zin van het woord.

Waar zijn voorganger Johan Remkes graag zijn ontspanning zoekt in een shaggie en een kopstoot in een donkerbruin café zonder muziek, staat Van Dijk op zomeravonden in de achtertuin bij de barbecue, omringd door vrienden. Hij speelt ook trompet.

Benaderbaar
Een vrouw is hij niet, maar verder komt de relatief onbekende Van Dijk een eind in de goede richting, zegt Bram van Liere, statenlid voor de Partij voor de Dieren en lid van de vertrouwenscommissie.

"Het was een expliciete keuze om eens niet op zoek te gaan naar een doorgewinterde politicus uit het bekende netwerk van rasbestuurders. We hebben een kandidaat gevonden die voldoende bestuurlijke ervaring heeft om deze klus aan te kunnen, maar die ook met een frisse blik naar het bestuur kan kijken."

Van de nieuwe commissaris wordt verwacht dat hij verandering brengt in het provincie­bestuur. Van Liere: "De vergaderingen bijvoorbeeld kunnen wel wat vlotter en zakelijker. Johan Remkes is in veel opzichten een klassieke bestuurder, waarmee ik helemaal niets ten nadele van de commissaris wil zeggen. Maar Van Dijk heeft zich bewezen als een bestuurder die graag investeert in relaties. Dat maakt hem benaderbaar voor iedereen, en dat vinden wij als commissie belangrijk."

Wie is Arthur van Dijk? De 55-jarige VVD'er woont in Badhoevedorp, is vader van drie dochters en hertrouwd. Hij speelt in zijn woonplaats voor Sinterklaas, in de zomer ontvangt hij vrienden in de tuin met indrukwekkende stukken vlees van de Big Green Egg, de barbecue voor de betere amateurkok.

Hij houdt van zingen en heeft een voorliefde voor de catalogus van Frank Sinatra. Gezelschap beschouwt Van Dijk als een rijkdom en niet als straf. "Hij omarmt het leven met aanstekelijk enthousiasme," zegt goede vriend Nico Perdaan.

Laat niet met zich sollen
De levensgenieter vindt zijn oorsprong in de jeugd, vermoedt Perdaan. Geboren in Dordrecht in een katholiek gezin met drie zoons, waar het mantra was dat je vooral gewoon moest doen.

Steek je kop niet te ver boven het maaiveld uit, vond zijn vader die bij Fokker werkte. Bij Arthur leidde die mentaliteit juist tot een enorme geldingsdrang. Hij stapelde mavo, havo en rechercheschool, en bekroonde zijn inspanningen met een doctoraal fiscaal recht in Leiden.

Zijn werkzame leven begon Van Dijk als fiscaal rechercheur bij de belastingdienst. Later stapte hij over naar het ministerie van Veiligheid en Justitie waar hij leidinggevende werd.

In 2003 koos hij voor een toekomst als bestuurder en werd hij namens de VVD wethouder in Haarlemmermeer, onder meer verantwoordelijk voor Schiphol. Hij laat zich kennen als een liberaal met een hart, meer pragmatisch dan ideologisch, met een sterke voorkeur voor de aanpak die tot resultaat leidt.

Haarlemmermeer is een rumoerige gemeente, maar Van Dijk blijft tien jaar wethouder met een onbevlekt blazoen. Als gemeenteraadslid en ondernemer Rinus Beusenberg zich door de gemeente gedwarsboomd voelt in zijn plannen voor een erotisch uitgaanscentrum en de wethouder in perspublicaties uitmaakt voor leugenaar, doet Van Dijk ogenblikkelijk aangifte wegens laster. Hij waakt over zijn imago en laat niet met zich sollen.

Affligem
Als wethouder ontwikkelt Van Dijk belangstelling voor Schiphol. Voor Haarlemmermeer schuift hij aan aan de Alderstafel, het overleg van luchthaven, bewoners en gemeenten.

De affiniteit met het onderwerp zorgt ervoor dat hij in 2013 stopt als bestuurder en voorzitter wordt van Transport en Logistiek Nederland (TLN). "Arthur kan goed luisteren," herinnert Hubert Andela van KNV Taxi de vele vergaderingen. "Het helpt dat hij een kleiner ego heeft dan gemiddeld. Hij zoekt altijd de verbinding."

NS-topman Rogier van Boxtel herkent dat. "Van Dijk heeft in zijn wethouderstijd geleerd dat je alleen nooit iets voor elkaar krijgt in dit land. Bij TLN bracht hij dat in de praktijk. Met hulp van wat glazen Affligem en een paar andere belangenbehartigers hebben we toen de Mobiliteits­alliantie bedacht. Die zitten nu standaard bij de minister aan tafel."

Er volgen mooie jaren, met veel buitenlandse reizen vanwege handelsmissies in het kielzog van het kabinet. In 2017 is hij in de race om de nieuwe topman van Schiphol te worden, zijn droombaan. Maar wegens Van Dijks gebrek aan ervaring in het bedrijfsleven krijgt uiteindelijk Dick Benschop die job. Dit jaar kwam vanuit de VVD-top de vraag of hij voor de post in Haarlem wilde gaan. Geen oud-minister, geen partij­tijger, maar het oliemannetje uit Badhoevedorp.

Vastgegroeid aan Amsterdam
Thuis heeft Van Dijk ook verantwoordelijkheden. Een van zijn dochters heeft een beperking en gaat binnenkort onder begeleiding op zichzelf wonen. Het vormt een belangrijke relativering voor zijn eigen carrière. Daarnaast probeert hij iets terug te geven van zijn talent als organisator en verbinder. Bijvoorbeeld als voorzitter van Adamas, een inloophuis in Nieuw-Vennep voor kankerpatiënten en hun familie.

Volgens Van Boxtel mag de hoofdstad in zijn handjes knijpen met deze commissaris. "Logistiek is dé uitdaging van deze tijd voor een stad als Amsterdam en daar heeft hij verstand van. En Badhoevedorp is vastgegroeid aan Amsterdam, het zal voor hem praktisch onmogelijk zijn om met de rug naar de stad te staan."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden