Art Zuid opent tentoonstellingsruimte in het Beatrixpark

De Zuidas moet niet alleen een verzameling kantoorpanden zijn, maar ook een leefbare buurt. Daarom opent er binnenkort een nieuwe tentoonstellingsruimte.

Maxime Smit
Een kunstwerk tijdens Art Zuid 2015. Beeld anp
Een kunstwerk tijdens Art Zuid 2015.Beeld anp

Art Chapel heet het nieuwe project uit de koker van Stichting Art Zuid. Die bestaat sinds 2008 en organiseert ook de tweejaarlijkse beeldententoonstellingen door Zuid. De gemeente had de stichting gevraagd tentoonstellingen te gaan maken in de voormalige Kunstkapel in het Beatrixpark.

"Onze achterban bevindt zich veelal op de Zuidas en in de Apollo- en Beethovenbuurt," zegt zakelijk leider Cintha van Heeswijck (Stichting Art Zuid). "Ons kantoor zat echter een hele tijd in een souterrain op de Keizersgracht. We hadden daarom al heel lang de wens op de Zuidas iets permanents neer te zetten."

Thema
Art Chapel gaat kunst tentoonstellen van verschillende galeries. Voor het samenstellen van die tentoonstellingen is Maarten Bertheux aangetrokken. Bertheux werkte eerder onder andere als conservator in het Stedelijk Museum en hij heeft in 2015 de Art Zuid beeldententoonstelling samengesteld met Rudi Fuchs.

"Ik wil kunstenaars bij elkaar brengen die bij galerieën in Nederland zijn vertegenwoordigd, maar daar niet op deze manier te zien zijn en daar ook niet per se bij elkaar zouden hangen," zegt hij.

"We gaan hier tentoonstellingen maken op basis van een thema. Daar zoeken we kunstenaars bij die daar allemaal op een andere manier in passen. Ook willen we daarmee die kunstenaars een regelmatiger podium geven."

In sommige gevallen moeten kunstenaars rustig anderhalf jaar wachten voor de vertegenwoordigende galerie weer hun werk toont omdat er in de tussentijd ook nog andere kunstenaars moeten worden gepromoot.

Le Vide
Art Chapel geeft in die tussentijd ruimte om óók het een en ander voor publiek tentoon te stellen. "Bijvoorbeeld als je net met nieuwe werken bent begonnen."

De eerste expositie is vanaf 20 januari te zien en bestaat uit (groeps)portretten van onder anderen Natasja Kensmil, Meiro Koizumi en Esiri Erheriene-Essi. De tentoonstelling heeft de naam Zoals Jij En Ik gekregen.

Later in het jaar volgen nog vier tentoonstellingen, waaronder één die is geïnspireerd op Le Vide van Yves Klein. Le Vide was een compleet witte ruimte waarin bezoekers eigen gedachtes of beelden op de muren konden projecteren.

Tussen de tentoonstellingen door is er ruimte voor wat Cintha van Heeswijck 'een open podium' noemt. "Het is de bedoeling om de Zuidas leefbaar te maken, dus we willen graag een verbinding maken met de buurt en een ruggengraat van de wijk zijn."

Kunstenaars of andere initiatiefnemers die ideeën hebben en ruimte zoeken, kunnen zich melden bij Stichting Art Zuid.

Art Chapel Amsterdam, Prinses Irenestraat 19. De eerste tentoonstelling Zoals Jij En Ik is vanaf 20 januari te zien.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden