PlusRecensie

Art of Banksy gedijt bij herhaling, maar een sensatie is het niet

Graffitikunstenaar Banksy is ineens overal in Amsterdam. Tot eind september is The Art of Banksy te zien. Een echte sensatie is het niet. 'De originelen zijn verdomd liefdeloos gemaakt.'

null Beeld Art of Banksky
Beeld Art of Banksky

Een demonstrant met een doek voor zijn mond gooit een bos bloemen in plaats van een molotovcocktail.

Een meisje staart naar een rode ballon in de vorm van een hart, die zojuist uit haar hand geglipt is en meegenomen wordt door de wind.

Een portret van Winston Churchill met een groene hanenkam.

Een Apachegevechtshelikopter met een roze strik onder de rotorbladen.

Met zijn kunst vol dubbele bodems heeft de Britse graffitikunstenaar Banksy miljoenen fans die smullen van zijn beeldgrappen. Banksy's werk is humoristisch, licht provocerend en vaak politiek beladen.

Jobs
Zo maakte hij in het vluchtelingenkamp in Calais een muurschildering van Steve Jobs, zoon van een Syrische migrant, met een Applecomputer in zijn hand en een plunjezak op zijn rug.

In Amsterdam was Banksy nooit actief, maar hij is alomtegenwoordig. Afgelopen ­weekend werden de letters 'I amsterdam' in Noord ingepakt en vervangen door de tekst 'I am Banksy'.

De kunstenaar heeft daar niets mee van doen, want dit is onderdeel van een pr-campagne voor The Art of Banksy, de tentoonstelling die zaterdag werd geopend in de Beurs van Berlage.

Bezoekers bij de expositie The Art of Banksy in de Beurs van Berlage. Beeld anp
Bezoekers bij de expositie The Art of Banksy in de Beurs van Berlage.Beeld anp

'I am Banksy' is een tekst met een knipoog, want zoals bekend houdt de kunstenaar zijn identiteit angstvallig geheim, al is wel zeker dat hij uit Bristol komt. Britse journalisten en wetenschappers menen overigens zeker te weten dat zijn echte naam Robin Gunningham is.

Hedendaags genie
Banksy is ook de belangrijkste attractie van het onlangs geopende particuliere Moco Museum op het Museumplein. Hier wordt Banksy als een hedendaags genie gepresenteerd, naast pop­articoon Andy Warhol.

Gelukkig is de tentoonstelling in de Beurs minder pretentieus. Deze is gemaakt door galeriehouder Steve Lazarides, die Banksy tussen 2000 en 2007 vertegenwoordigde. De tentoonstelling lijkt direct stelling te nemen tegen het misverstand dat Banksy's werk op straat thuishoort.

Banksy werkte al vroeg stelselmatig op papier, om geld te verdienen en om zijn werk bij een groter publiek te promoten. Wel vreemd dat een groot deel van de wanden met baksteenmotief is behangen, want dat haalt dat beeld juist weer onderuit.

Er is ook een aantal schilderijen te zien die gemaakt zijn door bestaande doeken over te schilderen. Die methode is bekend, onder anderen van de Deense kunstenaar Asger Jorn. Neem een bestaand schilderij en voeg dingen toe.

Zo geeft Banksy een christuskind een bom om zijn middel, laat hij ufo's landen in een landschap met zeilschepen en voorziet hij een strand met een mooie branding van een gehurkte man met een oranje pak en een zak over zijn hoofd.

Herhaling
De kunst van Banksy gedijt bij herhaling. In de tentoonstelling komen dezelfde motieven steeds terug. Churchill met hanenkam zien we verschillende keren voorbijkomen, net als de bankbiljetten waarop koningin Elizabeth wordt vervangen door prinses Diana.

Soms hangen twee identieke werken naast elkaar, zonder dat duidelijk is waarom. Er staan twee varianten op Michelangelo's David: een met een kogelwerend vest en een met eenzelfde vest, maar dan voorzien van een bom.

Verdomd liefdeloos
Het maakt eigenlijk niet uit of je Banksy's werk in het echt ziet, of in boeken, tijdschriften of op internet. Bij veel kunstwerken is het een sensatie om het origineel te zien, maar bij Banksy blijft die sensatie achterwege.

Misschien omdat de originelen zo verdomd liefdeloos en vaak met een stencil zijn gemaakt. Maar ook de handgeschilderde werken zijn eigenlijk heel saai.

De grootste werken op de tentoonstelling Flag Wall en Media at War, zijn volgens de organisatie 'sleutelstukken in het oeuvre van Banksy', maar beide werken zijn op een mechanische manier in elkaar geflanst: geschilderd met een ruw penseel en voornamelijk verticale penseelstreken.

Een invuloefening door iemand die duidelijk geen zin heeft in wat hij doet. Uiteraard gaat de bezoeker via de souvenirwinkel naar de uitgang. Daar zijn ook dvd's te koop van 'Exit Through the Gift Shop', Banksy's film uit 2010. Het completeert een tentoonstelling die van begin tot eind voorspelbaar is.

The Art of Banksy. T/m 30 september in de Beurs van Berlage.

The Art of Banksy Beeld anp
The Art of BanksyBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden