Arrestaties en klachten bij 'smerige' Russische verkiezingen

Met het openen van de stemlokalen in Kaliningrad om 6.00 uur Nederlandse tijd zijn de Russische parlementsverkiezingen vandaag in volle gang. Meer dan 330.000 agenten en militairen zijn op de been om de veiligheid bij de stembureaus te garanderen. Ook worden nog eens enkele honderdduizenden extra mensen ingezet op drukke punten als treinstations en winkelcentra.

ANP/ Redactie
Medvedev en zijn vrouw Svetlana brengen hun stem uit. Beeld reuters
Medvedev en zijn vrouw Svetlana brengen hun stem uit.Beeld reuters

De communistische leider Gennadi Zjoeganov heeft vandaag opgeroepen tot protest tegen het verloop van de verkiezingen. Hij zei dat zijn Communistische Partij tal van klachten over onregelmatigheden heeft ontvangen.

Meerdere biljetten
De Communische Partij berichtte onder meer over een incident bij een stembureau in Moskou. Een verkiezingswaarnemer zou daar zijn weggestuurd nadat hij had geklaagd over een persoon die meerdere biljetten in een stembus had gedaan. Volgens Zjoeganov is de partij Verenigd Rusland van premier Vladimir Poetin en president Dmitri Medvedev verantwoordelijk voor het grootste deel van de onregelmatigheden. Zjoeganov stelde voor een 'front te vormen tegen de vuile methodes' tijdens de verkiezingen.

De Russische politie heeft in Moskou 12 personen aangehouden die protesteerden tegen het verloop van de verkiezingen. Circa 30 mensen hadden zich op het Rode Plein verzameld om te ageren tegen de in hun ogen frauduleuze verkiezingen. Volgens het ministerie hield de politie 12 personen van de groep aan omdat die de openbare orde verstoorden.

Voor het eerst sinds de val van de Sovjet-Unie kunnen de circa 110 miljoen geregistreerde kiezers op zeven partijen stemmen. Door een wetswijziging wordt het parlement voor een periode van vijf jaar gekozen.

Steun afgenomen
De partij Verenigd Rusland van premier Vladimir Poetin en president Dmitri Medvedev is de gedoodverfde winnaar. Poetin is van plan om volgend jaar van positie te wisselen met Medvedev en voor de derde keer president van Rusland te worden. Door de afspraak lijkt de steun voor Verenigd Rusland de laatste tijd afgenomen, waardoor het nog onduidelijk is hoeveel stemmen de partij zal binnenhalen.

De verkiezingen gaan gepaard met ongeëvenaarde druk op verkiezingswaarnemers. Zo begon justitie een onderzoek naar de waakhond Golos (Stem), die kiezersbedrog in kaart brengt. De organisatie had vrijdag al 5000 klachten over de stembusgang binnen. Bij de stembureaus zijn vooralsnog geen onregelmatigheden gemeld.

Kremlincritici spreken van de 'smerigste verkiezingen' sinds de val van de Sovjet-Unie.

Websites platgelegd
Verschillende Kremlinkritische websites zijn platgelegd. Volgens de hoofdredacteur van de regeringkritische radiozender Echo Moskou gaat het om een hackersaanval, die kritische berichtgeving op internet moet verhinderen. Dat twitterde Aleksej Venediktov. Ook de website van de enige onafhankelijke waarnemersorganisatie Golos is uit de lucht. Het is de eerste keer dat dergelijke kritische websites op deze manier worden aangepakt. Tot dusver liet de overheid internet vrij.

Internet is het medium van de oppositie. Hierop uit ze scherpe kritiek op de regering. De televisie was al in overheidshanden. Net als de meeste kranten. De media die de oppositie steunen, kennen weinig bereik. Rusland heeft ruim 50 miljoen internetgebruikers op 143 miljoen inwoners. De meeste mensen gebruiken televisie en radio als informatiebron.

De kiescommissie is vooralsnog tevreden over de opkomst. Volgens de website The Voice of Russia had om 10.00 uur (Nederlandse tijd) circa een kwart van de bijna 110 miljoen geregistreerde kiezers gestemd. De laatste stembureaus sluiten om 18.00 uur (Nederlandse tijd) in Kaliningrad.

null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld ap
Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden