Arrestaties en gewonden na rellen Rotterdam

De politie in Rotterdam heeft tijdens de rellen in de nacht van zaterdag op zondag twaalf mensen gearresteerd. Zeven mensen raakten gewond, onder wie een agent.

Rellen bij het Turkse consulaat in Rotterdam Beeld anp
Rellen bij het Turkse consulaat in RotterdamBeeld anp

De mensen zijn gearresteerd wegen openlijke geweldpleging en het niet opvolgen van bevelen van de politie.

De rellen braken uit na het gedwongen vertrek van de Turkse minister voor Familiezaken Fatma Betül Sayan Kaya, waarna boze Turkse Nederlanders de straat opgingen. Hen is meerdere keren gevraagd vreedzaam te vertrekken.

In het centrum van de stad gold sinds middernacht een noodbevel. Een groot deel van de demonstranten gaf gehoor aan de oproep weg te gaan, maar een deel van hen begon de politie te bekogelen met bakstenen. Dat was voor de ME reden om in te grijpen.

In reactie op de uitzetting van Kaya kondigde de Turkse premier Binali Yildirim zondagochtend ,,zware tegenmaatregelen'' aan tegen Nederland. Volgens de Turkse premier is de diplomatieke onschendbaarheid van Kaya geschonden. Yildirim riep de Turkse Nederlanders ook op kalm te blijven en zich waardig te gedragen.

Premier Mark Rutte zei zondagochtend in WNL Op Zondag dat de Nederlandse regering voortdurend heeft geprobeerd de gemoederen in de diplomatieke aanvaring met Turkije tot bedaren te brengen. Hij zei ook dat Nederland ,,een trots land'' is dat het niet over zijn kant kon laten gaan dat minister Kaya haar ongewenste bezoek aan Rotterdam toch doorzette. Rutte noemde de botsing met Turkije ,,ongekend''.

Turkse minister als ongewenste vreemdeling uitgezet

De Turkse minister Fatma Betül Sayan Kaya (Familiezaken) is zaterdagnacht Nederland uitgezet omdat ze als ongewenste vreemdeling werd beschouwd in ons land.

Rotterdam werd in de nacht van zaterdag op zondag het decor van een forse diplomatieke rel tussen Nederland en Turkije. Duizend Turkse Nederlanders kwamen bijeen bij het consulaat, in afwachting van een toespraak van de Turkse minister Kaya. Zij werd door de Nederlandse overheid echter de toegang tot het Turkse consulaat ontzegd.

Urenlang wachtte ze in haar auto, terwijl er overleg was met Buitenlandse Zaken. De autoriteiten probeerden haar vreedzaam te laten vertrekken, maar dat weigerde ze. Uiteindelijk greep de politie in.

De minister werd onder begeleiding van de Rotterdamse politie terug naar Duitsland gereden, het land van waaruit ze was vertrokken. Ook haar begeleiders en beveiligers reden mee op weg naar de grens.

Rellen
Na haar vertrek braken rellen uit bij het consulaat. De politie en de ME zetten wapenstokken en waterkanonnen in om de demonstranten uit elkaar te jagen. Meerdere betogers liepen lichte verwondingen op doordat zij ten val kwamen of onder de voet werden gelopen. Pas rond 03.00 uur was de rust teruggekeerd.

In Amsterdam reden protesterende automobilisten door de binnenstad, maar bleef het verder rustig.

Burgemeester Aboutaleb gaf drie noodbevelen af: een voor de Straatweg waar de ambtswoning van de Turkse consulaat zich bevindt en een voor de omgeving van het Turkse consulaat aan de Westblaak. Later op de avond kwam er een noodbevel voor het gehele centrum van Rotterdam. Er werden enkele aanhoudingen verricht.

Kaya stelde op Twitter dat de Nederlandse overheid haar rechten heeft geschonden door haar niet toe te laten tot het consulaat 'Democratie, fundamentele rechten, mensenrechten en vrijheid. Ze zijn vanavond allemaal vergeten in Rotterdam. Het is grotendeels tirannie en onderdrukking.'

Schandalige misleiding
Volgens de burgemeester heeft de Turkse consul echter gelogen over wat de bedoeling was. Aboutaleb sprak van een schandalige misleiding door deze man. 'Hij heeft demonstranten opgeroepen naar het consulaat te komen.'

Het heeft volgens de burgemeester uren geduurd voordat de minister uit haar auto kwam. Buitenlandse Zaken, de minister-president en de gemeente waren bij de onderhandelingen betrokken. Het was volgens de burgemeester ook de vraag of haar begeleiders en beveiligers gewapend waren of niet.

Aboutaleb hoopt dat er de komende periode een diplomatiek gesprek op gang komt tussen Turkije en Nederland en dat de verhoudingen worden geklaard. 'We zijn weggezet als nazaten van nazi's. Zouden ze wel weten dat ik burgemeester ben van een land dat door de nazi's is gebombardeerd?'

De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb Beeld anp
De Rotterdamse burgemeester AboutalebBeeld anp

Tegenmaatregelen

De Turkse premier Binali Yildirim heeft zondagochtend ,zware tegenmaatregelen' aangekondigd, in reactie op de uitzetting van de Turkse minister Fatma Betül Sayan Kaya. Volgens de premier is de diplomatieke onschendbaarheid van Kaya geschonden.

"We nemen serieuze tegenmaatregelen tegen Nederland," aldus de premier zondagochtend in een schriftelijke verklaring die vooralsnog alleen in het Turks is uitgegeven. "Onze zogenaamde Europese vrienden die het bij elke gelegenheid hebben over democratie, vrijheid van meningsuiting en mensenrechten, hebben opnieuw gefaald."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden