Arrestaties autobranden

AMSTERDAM - De politie heeft voor de autobranden na de dood van Bilal L. in de afgelopen maanden zestien personen aangehouden. Er waren negentien verdachten. Tegen vier van hen denkt justitie een zaak te hebben.Dit blijkt uit antwoorden van b. en w. op schriftelijke vragen van D66.

Tot nu toe was niet duidelijk hoeveel verdachten waren aangehouden. Uit de antwoorden blijkt dat sprake was van 29 incidenten waarbij een of meer voertuigen in brand werden gestoken.

Sinds de dood van de 22-jarige L., op 14 oktober, werden overal in de stad, maar vooral in Slotervaart auto's in brand gestoken. L. werd op het politiebureau op het August Allebéplein doodgeschoten door een agente nadat hij over de balie was gesprongen en twee agenten met een mes ernstig had verwond. Een dag later gooiden jongeren ramen van het politiebureau in en in de weken daarop vlogen tientallen auto's in brand.

De omvang van de schade is onbekend. De gemeente is niet van plan bezitters van uitgebrande auto's financieel te helpen. Autobezitters met alleen een wa-verzekering krijgen geen geld van de verzekeringsmaatschappij.

Wanneer burgers schade lijden die is veroorzaakt door relschoppers, is geen sprake van een onrechtmatige daad van de gemeente. Die kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de handelingen van deze relschoppers, aldus het college.

De zaken tegen vijftien van de negentien verdachten zijn inmiddels geseponeerd omdat niet bewezen kon worden of ze zich schuldig maakten aan brandstichting of voorbereiding ervan. In vier gevallen denkt het Openbaar Ministerie dat wel te kunnen. Zij moeten zich later voor de rechter verantwoorden voor voorbereiding van brandstichting en in één geval voor bedreiging. Overigens kunnen gedupeerden hun schade niet bij deze verdachten proberen te verhalen omdat slechts sprake is van voorbereiding van brandstichting.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden