Arrestatiebevel ICC tegen vrouw Gbagbo

Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de Ivoriaanse ex-first lady Simone Gbagbo voor misdaden tegen de menselijkheid. Dat meldt persbureau Reuters.

Simone Gbagbo. Beeld afp
Simone Gbagbo.Beeld afp

In het arrestatiebevel, dat is ingezien door Reuters, staat dat ze strafrechtelijk verantwoordelijk is voor onder meer moord, verkrachting en vervolging.

Simone Gbagbo is de vrouw van de Ivoriaanse ex-president Laurent Gbagbo. Hij kwam in november 2011 in handen van het hof in Den Haag. Gbagbo wordt beschuldigd van misdaden zoals moord en verkrachtingen tijdens het geweld na de omstreden presidentsverkiezingen van 2010 in het West-Afrikaanse land. De beschuldigingen tegen zijn vrouw hebben betrekking op dezelfde periode.

Het regeringsleger, etnisch en politiek getinte milities en Franse en VN-troepen raakten toen met elkaar slaags. Het maandenlange geweld waarvan ook veel burgers het slachtoffer waren, kostte zo'n 3000 mensenlevens.

Simone Gbagbo stond erom bekend dat zij grote politieke invloed had op haar man toen hij nog president was. Hij werd uiteindelijk in april 2011 afgezet met de hulp van Franse en andere buitenlandse militairen die de gekozen huidige president, Alassane Ouattara, in het zadel hielpen.

Hechtenis
Simone Gbagbo zit in Ivoorkust al in hechtenis waar zij berecht wordt voor genocide, verduistering en andere aanklachten. Ook na de uitvaardiging van het arrestatiebevel in Den Haag mag Ivoorkust haar zelf berechten, als dat voor dezelfde feiten gebeurt en zij een eerlijk proces krijgt. Over de plaats van berechting wordt al maanden gebakkeleid tussen Libië en ICC in de zaak van Saif al-Islam, een van de zoons van ex-dictator Muammar Kaddafi.

Eerste vrouw
Als Simone Gbagbo voor berechting naar Den Haag wordt gebracht, wordt zij de eerste vrouw in het ICC-cellencomplex in Scheveningen. Verdachten vanoorlogmisdadenzijn meestal mannen. Zo klaagde het eveneens in Den Haag gevestigde Joegoslavië-Tribunaal slechts één vrouw aan, ex-presidente Biljana Plavsic van Republika Srpska.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden