Arrestatie voor doden onschuldige passant in West

De recherche heeft de illegaal in Nederland verblijvende Surinamer Quincy S. (33) gearresteerd voor het doodschieten van de onschuldige passant Youssef El Kahtaoui in de De Clercqstraat in West, mei 2015.

Maarten van Dun en Paul Vugts
null Beeld ANP
Beeld ANP

De schutters wilden die nacht een ander liquideren in een waterpijp­café.

Het dna van S. komt overeen met het volledige dna-profiel op een kogelpunt die door het lichaam van de schutter was gegaan. Ook blijkt hij een fors litteken te hebben op de plaats waar de schutter werd geraakt toen hij vanuit de shishalounge werd beschoten.

S. zat al vast voor een vermoede liquidatiepoging.

Twee gehelmde 'negroïde' mannen stopten hun motorscooter even na middernacht op 13 mei 2015 voor waterpijpcafé Tapas Lounge Village in de De Clercqstraat.

De één ging met een handvuurwapen de tafeltjes langs en vroeg naar Samir 'Taba' Z.: een Amsterdamse crimineel die al eerder aan moordaanslagen ontsnapte. De ander posteerde zich met een kalasjnikov in de deuropening. 'Taba' was net vertrokken.

Kogels op het wegdek
Op enig moment trok iemand in de shishalounge waarschijnlijk een vuurwapen en schoot. De man in de deuropening, volgens justitie Quincy S., werd geraakt aan heup of buik. Hij viel naar buiten.

Daar passeerde toevallig El Kahtaoui in zijn Volkswagen Golf, met een vriend op weg om shoarma te halen. Hij hoorde een klap, stopte voor de stoplichten en stapte uit om te kijken wat aan de hand was.

De gewonde schutter met de kalasjnikov vuurde tientallen kogels af op het wegdek - waarschijnlijk om El Kahtaoui te verjagen. Eén kogel ketste af op straat, kwam in El Kahtaoui's zij en doorboorde zijn hart. Hij was op slag dood.

De bestuurster en zes passagiers in een tram die de Bilderdijkstraat passeerde, bleven door geluk ongedeerd.

Quincy S. zat sinds 2 juni al vast omdat hij met vier anderen de liquidatie zou hebben voorbereid van een bekende crimineel uit de Amsterdamse Diamantbuurt: M. el J.

Twee lagen kleding
Met medeverdachte Mike I. werd hij door een arrestatieteam klemgereden toen ze in een gestolen BMW Almere in wilden rijden richting een huis waar El J. geregeld verbleef. Ze droegen elk twee lagen kleding, een muts en handschoenen en hadden versleutelde telefoons en een vuurwapen bij zich.

In die zaak is donderdag weer een inleidende zitting. Justitie zal de rechtbank vragen de nieuwe zaak tegen S. gelijktijdig met de al lopende te behandelen

Quincy S. erkent dat hij één van beide mannen was die de bewuste avond het waterpijpcafé binnenvielen, maar hij zegt degene met het handvuurwapen te zijn geweest, níet de schutter met de kalasjnikov die El Kahtaoui doodde.

"Ze kwamen volgens hem voor een incasso, niet voor een liquidatie," zegt zijn advocaat Jan-Hein Kuijpers.

"Quincy was degene die naar binnen liep, de ander bleef met die kalasjnikov in de deuropening. Ineens werd geschoten en werd zijn vriend geraakt. Die viel naar buiten. Mijn cliënt hoorde buiten weer schoten. Ondertussen werd ook hij beschoten en geraakt in zijn heup of buik. Hij is de scooter gaan halen en met zijn eveneens gewonde vriend gevlucht."

Quincy S. zegt binnen 'handen omhoog' te hebben geroepen. Kuijpers: "Niet echt iets dat past bij een liquidatie, maar juist wel bij een incasso."

'Toen ik buiten kwam, lag die jongen op straat'

Jamal Machkour schrok zich rot toen gewapende mannen in zijn waterpijpcafé in West een crimineel kwamen zoeken en daarna op straat de onschuldige passant Youssef El Kahtaoui doodschoten. 'Terwijl de man met het pistool het twee treden lager gelegen souterrain achterin in liep, klonk er een schot.' Lees hier zijn verhaal over die avond.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden