Reportage

Arrestatie na afloop debat over Israëlvrije VU

Het debat over een Israëlvrije VU werd na afloop eigenlijk pas echt spannend. Na een relatief rustige avond moest de politie toch nog in actie komen.

Beeld Joris van Gennip

Vooraf was er veel over te doen, over een Israëlvrije VU. En een half uur na het einde werd een dertigjarige man gearresteerd, die doodsbedreigingen geuit zou hebben tegen een andere aanwezige. Daartussenin was het tamelijk tam.

Tegen de arrestant is aangifte gedaan, aldus de politie. Hij is in afwachting van verder onderzoek wel weer op vrije voeten gesteld. De organisatie zegt niet op de hoogte te zijn van het incident. 'Het is ons ontgaan', aldus Sarah van de SRP, de Studenten voor Rechtvaardigheid in Palestina. Ze wil vanwege alle ophef liever niet haar achternaam zeggen. 'De meeste mensen waren al naar huis. Ik weet niet wat de aanleiding is geweest.'

Relatief rustig
De SRP pleit onder andere voor een verbreken van alle academische banden met Israël, en 'een Vrije Universiteit die honderd procent vrij is van connecties met het Israëlisch Apartheidssysteem'. De afgelopen dagen was ophef ontstaan toen een bezoeker van de Facebookpagina van de SRP had opgeroepen tot een 'jodenvrije VU'. De universiteit besloot hierop de beschikbaar gestelde ruimte terug te trekken.

De SRP vond een andere zaal in het Nelson Mandela Centrum. Dat is sinds vorig jaar de naam van het gebouw aan het Weteringplantsoen waar onder meer de migrantenorganisaties Turkse arbeidersvereniging HTIB en het Euro Mediterraan Centrum Migratie en Ontwikkeling (Emcemo).

Het debat zelf verloopt relatief rustig. De zaal aan het Weteringplantsoen zit vol, zeker tweehonderd mensen zijn op de bijeenkomst afgekomen. Sprekers zijn onder anderen activiste en voormalig SP-Eerste Kamerlid Anja Meulenbelt, schrijver en activist Abulkasim Al-Jaberi en de Joodse Israëliër Ronnie Barkan, oprichter van de stichting Stop de bezetting.

Ze spreken de toehoorders rustig toe, af en toen wordt voorzichtig een Israël-Palestinagrap gemaakt. De speeches gaan vooral over het onrecht dat Palestina volgens de sprekers wordt aangedaan. Over een Israëlvrije VU wordt verrassend weinig gesproken. Al-Jaberi neemt een slokje water uit het glas van Barkan. 'Arabieren en Israëliërs die water met elkaar delen. Zo ziet vrede eruit.'

Meulenbelt waarschuwt de studenten van de SRP dat ze zich in een mijnenveld begeven. 'Als je voor Palestina bent, zien veel mensen je meteen als partijdig. Zorg daarom dat je je feiten goed kent. Hoe je je presenteert, is heel belangrijk.'

Debat
Er vallen ook harde woorden: Barkan spreekt van een ethnic cleansing van de Palestijnse bevolking door Israël. Het Israëlisch-Palestijns conflict wordt vergeleken met een koloniale bezetting. Al-Jaberi: 'Alleen noemen ze dat tegenwoordig vrede.'

Van een echt debat is nauwelijks sprake. Dat is niet verwonderlijk: pro-Israëlische sprekers zijn niet uitgenodigd. 'Omdat die op andere podia al genoeg aandacht krijgen', aldus de organisatie. Slechts één aanwezige staat tijdens het vragenrondje op en stelt een pro-Israëlisch getinte vraag. 'U heeft het over genocide onder Palestijnen. Hoe kan het dan dat hun aantal nog steeds groeit.' Het is één van de weinige momenten van echte beroering tijdens de bijeenkomst.

Censuur
Verontwaardiging is er wel, vooral over de afgelasting door de VU. Volgens de SRP zou ook hun tegengeluid op de universiteit te horen moeten zijn. 'Het niet-faciliteren van het debat door de VU is een vorm van censuur.'

Maar daar is de universiteit het niet mee eens. 'We gaan lastige onderwerpen en debatten niet uit de weg. Studenten hebben recht om hun mening te verkondigen, alleen willen wij deze boodschap op deze locatie niet faciliteren', zegt de woordvoerder.

Sarah is tevreden met de opkomst, vertelt ze na afloop. 'Maar het doel is nog steeds een debat op de VU te organiseren. We hebben aan alle voorwaarden voldaan, we hebben zelfs een gespreksleider van buitenaf aangesteld.' De SRP hoopt dan ook spoedig weer in gesprek te gaan met het bestuur van de VU.

Beeld Joris van Gennip
Beeld Joris van Gennip
Beeld Joris van Gennip
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden