video

Arrestatie loopt fout af: klunzigheid of procedure?

De beelden van de mislukte arrestatie van een gezochte crimineel in Osdorp hadden op het eerste oog veel weg van een aflevering van Jiskefet. Maar valt de politieagenten in kwestie wel iets te verwijten?

Dat wordt nog door de Rijksrecherche onderzocht, maar de kritische internetgemeenschap weet het alvast zeker: de agenten in kwestie zijn geen knip voor de neus waard.

Wat gebeurde er precies? Donderdagavond zagen twee agenten op de Meer en Vaart in Osdorp een Volkswagen Polo met daarin een 'gesignaleerd persoon' (iemand die door de politie wordt gezocht) die bekendstaat als vuurwapengevaarlijk. Op beelden die zijn gemaakt door een getuige is te zien hoe de agenten de auto met getrokken wapens omsingelen en schreeuwen dat de inzittenden uit de auto moeten komen.

Drie schoten
Als daar geen gehoor aan wordt gegeven, worden drie schoten gelost in de richting van de motorkap. Drie inzittenden komen daarop met de handen omhoog uit de auto. Meteen daarna geeft de vierde inzittende, naar later blijkt de gezochte crimineel, plankgas. De agenten schieten gericht op de auto, maar raken alleen een zijraam. Even blijven ze verbaasd staan, om vervolgens toch naar hun wagen te sprinten en de achtervolging in te zetten. Tevergeefs.

De auto wordt later leeg teruggevonden in de nabijgelegen Eastonstraat. Een grote zoekactie in onder meer het Sloterplaspark leverde niets op.
Een derde politieagent weet een van de drie inzittenden die uit de auto zijn gekomen aan te houden - twee anderen lopen op hun gemak weg.
Vooral dat laatste wekt verbazing. Waarom laten de agenten de mannen die ze zojuist met veel moeite uit de auto kregen, lopen? Een woordvoerder van de politie wil in verband met het onderzoek officieel geen commentaar geven, maar uit het persbericht blijkt waarom: alleen de man die wist te ontkomen wordt gezocht. In verband waarmee wil de politie overigens niet zeggen.

Toch blijven na het kijken van het filmpje nog meer vragen hangen. Waarom schieten de agenten op het raam en niet op de banden? Als die aan flarden gaan, kan een vluchtende verdachte nooit ver komen.

Risico
Maar het lekschieten van banden is nog niet zo makkelijk, zegt Jaap Timmer, politiedeskundige en hoofddocent aan de VU, die benadrukt niet te kunnen oordelen over het incident zolang het onderzoek nog loopt. 'Als je je moet concentreren op die ene band, verlies je de verdachte uit het oog. Dat geeft risico. Daarnaast is er een grote kans dat de kogel afketst en in een andere auto belandt.'

Nog een vraag is waarom de agenten hun politieauto niet pontificaal voor de Volkswagen Golf parkeerden om een ontsnappingpoging onmogelijk te maken. Timmer: 'Een procedure schrijft voor dat je niet voor de auto gaat staan als de verdachte vuurwapengevaarlijk is, zoals deze verdachte. Dan lig je namelijk recht in een eventuele vuurlinie. De regel is dat je erachter gaat staan en de verdachte uit de auto probeert te praten.'

Timmer benadrukt wel dat procedures niet voor elke specifieke situatie zijn opgesteld. Het is een richtlijn, maar agenten moeten altijd improviseren, omdat elke situatie uniek is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden