Update

Arrestatie in Noord-Ierland na aanslag op agent

Een kleine paramilitaire splintergroep, de Continuity IRA (kortweg: CIRA), heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. Foto EPA Beeld
Een kleine paramilitaire splintergroep, de Continuity IRA (kortweg: CIRA), heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. Foto EPA

BELFAST - De Noord-Ierse politie heeft een jongen van 17 en een man van 37 opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de moord maandagavond op een politieman in Craigavon.

De verantwoordelijkheid voor de moord werd opgeëist door Continuity IRA, een splintergroep van het Ierse Republikeinse Leger. De moord volgde twee dagen na een aanslag op een kazerne waarbij twee Britse soldaten omkwamen. Voor die aanslag werd de verantwoordelijkheid opgeëist door een andere extremistische splintergroep, de Real IRA.

De politie van Craigavon, een religieus verdeelde stad ten zuidwesten van Belfast, kreeg een telefoontje van een vrouw die meldde dat een bende bij haar de ruiten had ingegooid, vertelde politiechef Hugh Orde. Zich bewust van de dreiging van IRA-dissidenten die er nog altijd is, werd enige tijd afgewacht of er geen sprake was van een val, zei hij. Uiteindelijk reden twee auto's met agenten naar het huis toe. Een 48-jarige agent die in een van de auto's was blijven zitten om de andere eenheid dekking te geven werd in het hoofd geschoten, kennelijk van dichtbij.

Reis wordt uitgesteld
De protestants-katholieke regering neemt het geweld hoog op. Premier Peter Robinson en vicepremier Martin McGuinness zouden zondag naar de Verenigde Staten gaan om investeringen voor Noord-Ierland binnen te halen, maar stelden de reis uit na de aanslag op de kazerne. Nadat ze maandag alsnog op weg waren gegaan hoorden ze in Londen dat de agent was doodgeschoten. Ze keerden onmiddellijk terug.

Robinson, leider van de grootste protestantse partij DUP, zei dat 'de terroristen niet de kans zullen krijgen onze provincie terug te slepen naar het verleden'. Hij pleitte voor strengere Britse veiligheidsmaatregelen, maar katholieke leiders waarschuwden dat dat de dissidenten alleen maar in de kaart zou spelen.

McGuinness, een voormalig IRA-commandant, noemde de dissidenten 'verraders van het eiland Ierland'. Evenals de Ierse president Mary McAleese, die in Noord-Ierland geboren is, deed hij een oproep aan katholieke burgers in Noord-Ierland die dissidenten in hun omgeving kennen om de code van het zwijgen te doorbreken en de politie in te lichten.

Aanslagen gaan door
De Britse premier Gordon Brown zei dat de moordenaars een politiek proces proberen te ondermijnen 'dat werkt voor de mensen van Noord-Ierland'.

Continuity IRA zei door te gaan met aanslagen op de politie 'zo lang er Britse bemoeienis met Ierland is'.

De eerdere aanslag, de eerste op Britse troepen in Noord-Ierland sinds het vredesakkoord van 1998, vond zaterdag plaats bij de hoofdingang van de Massereene-kazerne in Antrim, ten westen van Belfast. De schutters sloegen vanuit een voorbijrijdende auto toe toen twee pizzakoeriers voor de poort een bestelling afleverden. (AP)

Twee soldaten werden gedood en twee raakten gewond, evenals beide pizzabezorgers. Volgens de politie kregen sommige slachtoffers van dichtbij kogels op zich afgevuurd terwijl ze gewond op de grond lagen. Verslaggeefster Breen zei dat de Real IRA-woordvoerder de pizzabezorgers, een tiener uit Antrim en een Poolse immigrant die in kritieke toestand verkeerde, 'collaborateurs' van het Britse leger noemde. (AP)

wikipedia.org/Continuity_Irish_Republican_Army

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden