Arrestatie bij ontruiming 29ste onderkomen Wij Zijn Hier

Een bedrijfspand in Diemen dat door een groep van 60 asielzoekers was gekraakt, is vrijdag door de politie ontruimd. Eén persoon werd gearresteerd.

Beeld Josien Wolthuizen

Het leegstaande kantoorpand op het terrein van Arq, een instelling waar mensen met zware trauma's worden behandeld, werd zeven maanden geleden gekraakt en sindsdien bewoond door de groep asielzoekers die zich Wij Zijn Hier noemt.

Het was het 29ste pand dat sinds 2012 werd gekraakt door Wij Zijn Hier. In september van dat jaar sloegen drie asielzoekers uit Eritrea een tentje op in de achtertuin van de Diakonie op de Nieuwe Herengracht. Hier vloeide het gezelschap uit voort dat inmiddels uit tientallen uitgeprocedeerde asielzoekers bestaat, veelal uit Afrika. Ze kraken telkens opnieuw panden om vervolgens na een ontruimingsprocedue weer op straat te worden gezet.

Niet vrijwillig
De asielzoekers zijn die cyclus zo beu dat ze hadden besloten zich vrijdag niet vrijwillig over te geven. "We zijn er klaar mee dat we de hele tijd moeten verhuizen. We willen hier blijven. Het is hier hartstikke fijn en het pand staat nog zeker twee jaar leeg," zegt Emile uit Ivoorkust, die sinds 2011 illegaal in Nederland verblijft.

Tientallen sympathisanten waren ook naar het pand op het bedrijventerrein in Diemen-Zuid gekomen om hun steun te betuigen en mogelijk een menselijke ketting te vormen voor het geval de ME zou helpen bij de ontruiming.

De situatie was de eerste uren ontspannen. Er werd muziek gemaakt, koffie uitgedeeld en af en toe werden leuzen gescandeerd. Maar toen de politie even na het middaguur - drie uur later dan gepland - het hek openbrak, was het pand alsnog razendsnel ontruimd. De menselijke ketting had weinig effect. Eén asielzoeker werd gearresteerd omdat hij zich zou hebben verzet tegen de politie.

Sympathie
Waar de groep nu naartoegaat weet niemand. "Ik hoop eigenlijk dat ik gearresteerd wordt. Dat is makkelijker, want dan heb ik vanavond in ieder geval een bed. Op straat slapen met deze temperaturen is geen optie," zegt Noifoi uit Ivoorkust.

Volgens Arq, de eigenaar van het pand, is besloten over te gaan tot ontruiming omdat de situatie onhoudbaar was geworden. "Het was een groot dilemma," zegt woordvoerder Kirsten Ruter.

"We hebben sympathie voor ongedocumenteerden, maar hun huisvesting is een taak van de gemeente. We kregen niet het idee dat ze voor een oplossing gingen zorgen. Toen de groep in het pand trok, zeiden ze dat ze met vijftig man waren, maar wij hebben op het hoogtepunt zeker 140 matrassen naar binnen gesleept zien worden."

Opstootjes
Het pand stond leeg omdat er volgens Arq losliggend asbest was gevonden. "Over twee jaar wordt het gesloopt, maar vanwege de asbest kunnen we het niet verhuren. Daarom vinden we ook dat er geen mensen zouden moeten wonen. Het is hartstikke gevaarlijk."

In het pand waren zo nu en dan opstootjes en vorige week werd zelfs iemand neergestoken. "Met zulke incidenten willen wij onze patiënten niet confronteren," zegt Ruter. "We behandelen mensen met zware trauma's, die niet meer geholpen kunnen worden door psychologen of psychiaters."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden